Dit was FastForward 2023: de start

Fast forward ‘23, georganiseerd door Silverfin, was dit jaar opnieuw een enorm succes met meer dan 800 aanwezigen. Kon je er niet bij zijn? Was jij er wel bij? Top. Dan heb je ook kunnen genieten van de vele sterke keynotes. In vier blogs vatten we voor jou dit spraakmakende event samen. We starten met Domien Claeys, minister Van Petegem en Rik Vera.

De komende weken kijken we nog drie keer terug naar FastForward: we bezorgen je alle best practices over change en advies. We vatten alle topics rond digitale transformatie voor jou samen en tot slot krijg je alle sectorgebonden thema’s en trends voorgeschoteld.

Eerst genieten van de aftermovie?

Domien Claeys: connect the dots. Find your sweet(sp)dot in accountancy

Silverfin-CEO Lisa Miles-Heal deelt tijdens haar intro een opmerkelijke groepsfoto van de VIP-avond voordien met 30 top dames in accountancy. Lisa is een uitgesproken ambassadrice voor ‘woman in leaderschip’.

Domien Claeys, general manager van Silverfin Belgium zet meteen de toon voor het event. “Over zes maanden gaan we ChatGPT allemaal dagelijks gebruiken” klinkt het eerste statement. Domien neemt de tijd om alle aanwezige accountants duidelijk te maken welke impact Silverfin verwacht van AI (artificiële intelligentie) en paradepaardje, ChatGPT.

Silverfin voegt meteen de daad bij het woord door samen te werken met een select groepje vooruitstrevende klanten om aan de hand van feedback na te gaan wat generatieve AI voor accountants kan betekenen. Die integratie resulteert in realtime financiële inzichten op basis van de beschikbare cijfers. Enorm handig ter voorbereiding en bespreking van klantdossiers.

“Maar daar stopt het niet. De overname van AI-specialist Boltzmann staat Silverfin toe volop te anticiperen op trends. Die ontwikkeling gebeurt trouwens volledig in België, Belgische innovatie dus voor de rest van de wereld.”

“Het thema is connect the dots. Bekijk de dingen eens vanuit een ander perspectief. Ik ben blij als we de mensen eens kunnen uitdagen.” zegt Domien Claeys, General Manager België

Vincent van Petegem, minister van financiën – vandaag hervormen om te bouwen aan morgen

Tweede spreker van de dag? Minister van Financiën, Vincent van Peteghem, die de fiscale hervorming uitgebreid en subtiel toelichtte voor een publiek van … accountants.

Onze 7 belangrijkste conclusies:

  1. Vrijgezellen voelen zich benadeeld door de huidige fiscale situatie. Dus, we gaan die fiscale verschillen wegwerken tussen koppels en alleenstaanden.
  2. Wie werkt, moet er netto meer aan over houden. Eén manier om dit te bereiken is door het verhogen van de belastingvrije som.
  3. Je landt vandaag te snel in de hoogste belastingschijf. Dus stelde minister Van Petegem een vijfde belastingschijf voor.
  4. We schrappen de bijzondere bijdrage sociale zekerheid. Die regeling belast vandaag vooral de lage lonen, terwijl het oorspronkelijk net werd ingevoerd om mensen te belasten met een hoger inkomen.
  5. Onze belastingbrief is te complex, terwijl 80% van de belastingbrieven ingevuld kan worden met gebruik van minder dan 20 codes.
  6. Hoe maken we lasten op arbeid eerlijker? Door al die voordelen van alle aard gewoon uit te betalen in netto inkomen. Enkel maaltijdcheques blijven uit het vizier van de hervorming.
  7. Voor sommige beleggingsproducten is België een waar belastingparadijs. Zo worden meerwaarden op aandelen en investeringsfondsen niet belast. Dat kunnen we bestrijden door de inkomsten op vermogen gelijker te belasten, maar niet het vermogen op zich, dat al  belast werd.

Rik Vera: auteur, bedrijfsfilosoof, keynote speaker

Auteur en keynote speaker Rik Vera sloot de voormiddag af met een blik naar de toekomst.

ChatGPT was er heel snel” zegt Rik, “maar hoe je daar nu mee omgaat, zal vooral bepalen of je mee bent met de trend of het compleet mist.”

Waarom we daar wakker van moeten liggen, blijkt uit een recent onderzoek door het World Economic Forum, dat zegt dat accountants op de vierde plek staan van beroepen die het zwaarst geïmpacteerd gaan worden door de komst van artificiële intelligentie.

“Maar…” gaat Rik verder, “er zijn nog altijd mensen nodig! Die zullen andere vaardigheden moeten aanleren, dat klopt. Maar kritisch denken, creatief werk, compassie tonen, verantwoordelijkheid nemen, transparantie, … dat zijn allemaal menselijke sterktes.”

“Je kan niet terug, maar je kan er wel voor kiezen vooruit te kijken en aandacht te geven aan de technologie om te voorkomen dat de tsunami van innovatie die eraan komt je kantoor niet onverwachts overrompelt.”

Lees verder op de site van Silverfin

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Fast Forward 2024 samengevat: “Dankzij technologie wordt de job van accountant juist menselijker en persoonlijker”

Heb jij ook zo genoten van het Fast Forward-evenement van Silverfin? Dat begrijpen we volledig. Dit inspirerende eveneme...

Artificiële Intelligentie: de toekomst van accountancy en modern ondernemen

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Yuki. Het is cruciaal om manieren te zoeken om je kantoor o...

Cyber­security in accountancy: sta jij voldoende stil bij je digitale veiligheid?

Deze blog werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Yuki. Wanneer je naar je werk vertrekt, controleer je even ...

Lien Van Praet (Thomas More): “De brug slaan tussen complexe materie en de ondernemer, dat zal AI nooit overnemen”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Een digitale handtekening vormt de kers op de taart: “Je kunt jezelf geen digitaal kantoor noemen als je niets digitaal laat ondertekenen.”

Een gedigitaliseerd kantoor met een duidelijke identiteit en toekomstvisie? Dat wordt steeds belangrijker in een razends...

Exact viert zijn 40e verjaardag... Vier decennia software-innovatie

Van MS-DOS naar Windows en van de cloud naar AI: Exact helpt al jaren ondernemers groeien met behulp van de nieuwste tec...

Verplichte elektronische facturatie: Horus Software in het Peppol-netwerk

Horus Software, de Belgische scaleup die een boekhoudsoftware en -app met Artificiële Intelligentie heeft ontwikkeld, vo...

Tijdsregistratie leidt tot effectieve tijdsbeheersing

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Pff, is het echt nodig om voor elke taak te registreren hoe lang je eraan h...

Een deep-dive in de PB-module van Silverfin: “Een volwaardige personenbelasting in minder dan 15 minuten, daar gaan we voor”

Softwarebedrijf Silverfin timmert al langer dan vandaag aan de weg om hét dataplatform bij uitstek te worden. Met de vol...

Thomas De Jonckheere (Erasmushogeschool Brussel): “Wanneer komt er een reeks over accountants zoals Topdokters”?

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Van all-in-one naar one-for-all: “Kantoren die geen enkele koppeling hebben, krijgen het steeds moeilijker”

Wie denkt aan modern boekhouden, denkt aan koppelingen. En wie denkt aan koppelingen? Die denkt natuurlijk aan AdminPuls...

Van klaslokaal tot kantoor: de impact van Silverfin op het vak Accountancy: “We stellen de studenten gerust dat hun toekomstige job niet zal verdwijnen”

Het zijn onzekere tijden voor heel wat studenten Accountancy aan de hogeschool. Met tal van buzzwords als digitalisering...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.