Zelfzorg: de clichés voorbij
We horen het overal: “Zorg goed voor jezelf.” Maar hoe vaak doen we het écht? En eerlijk, is het niet tijd dat we zelfzorg herdefiniëren? Want wat betekent zelfzorg binnen een drukke werkcultuur waar de Excel-sheets eindeloos lijken en deadlines ons achtervolgen?
Neem de eerste tip in de blog: accepteer wat je niet kunt veranderen. Klinkt eenvoudig, maar probeer dat maar eens als je midden in een teamconflict zit en alles nu afgewerkt moet zijn. Toch is het cruciaal.
Hier wil ik graag een persoonlijk voorbeeld aan toevoegen: tijdens mijn eerste grote projecten als zaakvoerder en teamleider dacht ik dat ik onmisbaar was. Elke mail, elk telefoontje – ik wilde alles meteen oplossen om de klanten te pleasen. Tot ik op één week tijd drie geplande afritten mistte – herkenbaar…? – en letterlijk instortte van vermoeidheid.
Wat ik heb geleerd? Ik schakel hulpbronnen uit mijn dichte omgeving in, zoals mijn vrouw, kinderen, broer, zus, beste vriend(in), die klare ownership krijgen om me te alerteren en te spiegelen met ‘mijn overperforming-manier van zijn’. En ja hoor…de wereld draait echt wel nog steeds door, zelfs als je een keer ‘nee’ zegt. Sterker nog: vaak worden problemen vanzelf opgelost als je ze even loslaat.
Mag zelfzorg wat provocatie krijgen?
Zelfzorg is geen yoga aan je bureau of een fancy term voor ‘af en toe een koffie halen.’ Zelfzorg vraagt moed, discipline en routine. Moed om als leidinggevende hardop te zeggen: “Deze taak is belangrijk, maar niet belangrijker dan mijn gezondheid of die van mijn team.” Waarom wordt zelfzorg vaak gezien als een teken van zwakte? Het is juist een teken van kracht en leiderschap. Zullen we dat stigma doorbreken?
Plan tijd om op te laden is een andere gouden tip. Maar laten we eerlijk zijn: een middag vrij na een deadline klinkt heerlijk, maar wat als de volgende deadline alweer om de hoek loert?
Hier is mijn visie: zelfzorg is geen pauzeknop, het is een mentaliteit. Je batterij opladen zit niet alleen in een lange vakantie, maar ook in kleine momenten van dagelijkse rust. En weet je wat? Die moeten verplicht in je agenda staan, net zoals je meetings. Als je daar niet mee begint, kun je je team ook niet inspireren om dit te doen.
Ik heb bijvoorbeeld elke week op woensdagvoormiddag een hefboommoment ingepland waar geen enkel teamlid iets mag inplannen. Tijd voor strategie door een boek te lezen of podcast te beluisteren, zelfzorg via een offroad MTB-ritje,… Het kan allemaal.
Balans is geen trend, het is een keuze
De laatste tip – wees een voorbeeld in balans – raakt een gevoelige snaar. Veel leiders zeggen dat ze zelfzorg belangrijk vinden, maar beantwoorden ondertussen e-mails om middernacht of cancelen hun vakantie omdat “niemand anders het kan oplossen.”
Hoe kunnen we van ons team verwachten dat ze grenzen respecteren, als we dat zelf niet doen? Durf dus anders te zijn. Neem écht je lunchpauze, stel de out-of-office in zonder schuldgevoel en wees trots op je momenten van offline zijn. Lead by f*** example!
Een uitdagende vraag aan jou als lezer
En nu: jij. Wat doe jij concreet om zelfzorg onderdeel te maken van je werkdag? Kom je met tips, of blijf je hangen in de goede voornemens? Laat het me weten in de comments. Want misschien is deze discussie het begin van een nieuwe, broodnodige werkcultuur, waar zelfzorg geen optie meer is, maar de standaard. Durf jij mee te doen?
Zelfzorg is geen luxe. Het is leiderschap. Love (y)our talent.
Brecht Buysschaert
Founding & Managing Partner, Senior Health & Wellbeing Consultant van Springbok Coaching
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.