In het regeerakkoord van de regering De Wever I dreigt één kleine passage voor heel wat kopzorgen te zorgen bij de overgrote meerderheid van bedrijfsleiders. Het regeerakkoord stelt immers dat de bedrijfsbezoldiging in de toekomst voor maximaal 20% van het jaarlijkse brutoloon uit voordelen alle aard (VAA) mogen bestaan.
Uit een analyse die SBB Accountants & Adviseurs heeft uitgevoerd op zo’n 3.000 ingediende loonfiches blijkt dat 80% van bedrijfsleiders ruim boven die drempel zitten en dus in de problemen kunnen komen. Het is vandaag nog niet duidelijk welke sanctie de fiscus hieraan zal koppelen.
4 op 5 bedrijfsleiders dreigen tegen de lamp te lopen
Voor Gregory Henin, product manager tax SBB, wil de nieuwe regering met deze maatregel de verloning van bedrijfsleiders minder disproportioneel maken door het gebruik van voordelen alle aard te ontmoedigen. “Sommigen spreken bij een te hoog aandeel VAA van misbruik, maar daarmee is de maatregel niet per se onwettelijk”, stelt Henin. “De 20% regel is op zich niet nieuw en dus ook niet uit de lucht geplukt. Vandaag al kan een bedrijfsleider zijn bezoldiging optimaliseren met aandelenopties als ze beperkt worden tot 20% van het bruto jaarloon exclusief voordelen alle aard. Daarbij gaat het wel om een belasting op een forfaitair gewaardeerd voordeel alle aard. Het grote probleem is dat die 20%-regel nu voor alle voordelen alle aard zal gelden. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen VAA’s belast op hun werkelijke waarde of forfaitaire waarde.”
Welke sancties zal de fiscus opleggen?
Dat een groot deel van de bedrijfsleiders hierdoor getroffen zullen worden, staat voor SBB Accountants & Adviseurs buiten kijf. Uit een analyse van zo’n 3.000 loonfiches blijkt dat 4 op de 5 bedrijfsleiders van de KMO’s niet in orde zullen zijn. Gregory Henin: “Het is duidelijk dat heel wat bedrijfsleiders hun sociale bijdragen betalen vanuit de vennootschap. Maar dat zal dus in de nieuwe regel onder een VAA vallen waardoor sommigen snel boven de 20% van hun bruto jaarinkomen zullen uitkomen. Je moet er rekening mee houden dat een bedrijfswagen, een privé-woning, energiekosten allemaal meetellen in het berekenen van de VAA en dat zal belast worden op de werkelijke waarde. Neem nu het voorbeeld van een bedrijfsleider met een bruto jaarinkomen van 30.000 euro. Als hij met een bedrijfswagen rijdt waarvan de VAA op jaarbasis op zo’n 5.000 euro komt dan is hij perfect in orde. Want 20% van 30.000 is 6.000 euro. Betaalt zijn vennootschap de sociale bijdragen van 7.280 euro dan zit hij met 12.280 euro ruim boven de limiet. Vraag is echter wat gaat de fiscus als sanctie opleggen?”
Behoud het forfaitair systeem
Volgens Gregory Henin is het begrijpelijk dat de overheid misbruik in verloningsoptimalisatie wil aanpakken. Maar toch vindt hij dat de 20% grens zoals het nu in het regeerakkoord staat, zijn doel ver voorbij schiet. “Je moet komen tot een wettelijke begrenzing van de forfaitaire VAA’s en niet tot de werkelijke. Het moet mensen ook houvast geven en duidelijkheid scheppen. Als je de tekst zou aanpassen en stelt dat de totale bezoldiging maximaal voor 20% mag bestaan uit forfaitaire voordelen alle aard, dan biedt je die houvast. Het betalen van je sociale bijdrage vanuit de vennootschap is immers geen fiscale optimalisatie maar een privé cashflow-optimalisatie. En dus kan je dat ook geen misbruik noemen. Als de tekst blijft zoals hij nu in het regeerakkoord staat, dan zullen heel wat KMO’s getroffen worden en mogelijks in de problemen komen. Ze zullen immers het loon moeten verhogen, de VAA’s verminderen of terugbetalen aan de vennootschap, privé-vastgoed uit de vennootschap halen of de sociale bijdragen privé betalen. Vraag is wel, of alle bedrijfsleiders die financiële mogelijkheden hebben.”