'Spring verder': zo heet het boek van Youssef Deconinck voor startende zelfstandigen. Youssef begeleidt als starterscoach bij Xerius zelf elke dag mensen die ‘springen’.

Waarom dit boek, Youssef?

“Ik ervaar dat mensen het overzicht verliezen als ze starten als zelfstandige. Wie googelt vindt een pak informatie, maar geen goed overzicht. En lang niet alle info is neutraal. Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een vennootschap? Wat houdt btw precies in? Hoe maak je een factuur op? Waar vind je een goeie boekhouder? Vragen die ik beantwoord zodat mensen het vertrouwen krijgen om te starten.”

“Het zijn de zaken die ik elke dag uitleg. Zodat mensen beseffen: het valt wel mee, zo erg is het niet. En ze ervoor gaan. Dat geeft voldoening.”

Dat valt inderdaad op: je geeft objectieve info, maar moedigt de twijfelaar tegelijk aan: ga ervoor, spring!

“Zelfstandigen hebben een passie - juwelen maken, schrijven, wat dan ook - en willen daarmee iets doen. Maar de administratieve rompslomp schrikt hen soms af. Met m’n boek tracht ik die drempel te verlagen.”

Je bent nu acht jaar opleidingscoördinator en starterscoach bij Xerius. Welke trends zie je?

“Ik heb het gevoel dat de stap om zelfstandig te starten kleiner is geworden. Er zijn steeds meer student-zelfstandigen, dat wordt ook gestimuleerd door de overheid. Ik vind dat knap: gasten van 20 die iets opstarten. Op die leeftijd wist ik amper wat links en wat rechts was.” (lacht)

“Ik merk ook dat steeds meer mensen iets willen doen naast werknemer zijn. Iets dat hen echt gelukkig maakt. Bij Xerius zien we dat bijberoepen serieus boomen.”

In ‘Spring verder’ raad je starters herhaaldelijk aan om naar een boekhouder te stappen voor deskundig advies. Wat kunnen accountants met jouw boek?

“De boekhouder blijft de aangewezen persoon om te zorgen dat je wettelijk 100% in orde bent. Maar die heeft geen tijd op overschot. En aan een bijberoeper staat de verdienste vaak niet in verhouding tot de tijd die je er als boekhouder in steekt. M'n boek kan een stukje tijd winnen voor de boekhouder. De basisvragen waar starters mee zitten – bijna altijd dezelfde – worden beantwoord. Ik heb het boek trouwens in nauwe samenwerking met een boekhouder geschreven.”

“Als een starter het boek doorneemt houdt de boekhouder meer tijd over voor wat hij het liefst en best doet: het optimaliseren van de financiën van de ondernemer en het geven van advies.”

Je legt complexe materie helder uit, in begrijpelijke taal.

“Ik hoop dat m'n boek de boekhouder ook daarbij kan helpen. Om er inspiratie uit te halen van hoe je zaken kunt uitleggen aan je klanten. Als het over de belastingschijven ga, maak ik voor starters een tekening. Zulke afbeeldingen staan in het boek. Dat is géén belastingsadvies – dat mag en wil ik niet geven – maar het toont wel op een eenvoudige manier hoe het systeem werkt.”

AccountancyVandaag geeft in samenwerking met Xerius en uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts enkele exemplaren van 'Spring verder' weg. Wil je een exemplaar? Mail dan je kantooradres naar elodie@accountancyvandaag.be. Zolang de voorraad strekt!

Lees verder op de site van Borgerhoff & Lamberigts