Minister van Financiën Vincent Van Peteghem bracht op 14 november een bezoek aan de CEO’s van 7 Mid-Tier accountantskantoren op uitnodiging van Sonja De Becker, voorzitter van SBB Accountants & Adviseurs. Het evenement vond plaats in de Faculty Club in Leuven, waar de Minister zijn waardering uitsprak voor de essentiële rol van de grotere accountantskantoren in het Vlaamse ondernemerslandschap, dat nog steeds gedomineerd wordt door familiale KMO’s.

De Minister benadrukte het toenemende belang van de uitgebreide dienstverlening die deze Mid-Tier accountantskantoren aan hun klanten bieden. Naast de gebruikelijke begeleiding op het gebied van accountancy, fiscaliteit en financiële aspecten van het ondernemen, fungeren de Mid-Tier accountants vaak als het eerste aanspreekpunt voor strategische oriëntatie en belangrijke uitdagingen, zoals de digitalisering van bedrijfsprocessen. Van Peteghem heeft verder ook de intentie om de rol van accountantskantoren te versterken in zijn beleid. Deze week heeft hij met de verhoogde investeringsaftrek voor duurzame investeringen met succes een belangrijk aspect van zijn fiscale hervorming gerealiseerd en ook de verplichte digitale facturatie staat voor de deur. De Minister erkent dat het succes van dergelijke maatregelen afhankelijk is van de ondersteuning die accountants bieden, en ziet hen als onmisbare partners in zijn beleid.

Minister Van Peteghem: “Wij geloven in de kracht van ondernemingen die durven te investeren in de toekomst en zo bijdragen aan een duurzame economische groei en werkgelegenheid. Daarom willen we hen aanmoedigen en ondersteunen om de uitdagingen van morgen aan te gaan en te innoveren. De rol van de accountants, als vertrouwenspersoon van de ondernemer, is daarbij van essentieel belang.”

Tijdens het gesprek met de CEO’s toonde de Minister ook veel begrip voor de moeilijke werksituatie van accountants, veroorzaakt door complexe regelgeving en deadlines. Hij benadrukte echter dat het politiek gezien niet eenvoudig is om hier een oplossing voor te vinden. Minister Van Peteghem: “Ik streef ernaar om de sector te ondersteunen op basis van wederzijds vertrouwen en met respect voor de werklast van zowel de financiële beroepers als de fiscale administratie.” De CEO’s brachten naar voren dat meer contact met de fiscus gunstig zou zijn om zaken af te stemmen of te testen op haalbaarheid voordat iets definitief in wetteksten of regelgeving wordt opgenomen.

Raf Dom, CEO SBB: “Wij waarderen dat de Minister erkent dat een effectiever partnerschap tussen de fiscus en de accountantskantoren zijn vruchten zal afwerpen. Laten we gezamenlijk de afstand verkleinen of zelfs volledig overbruggen."

Ook voor de andere deelnemende accountantskantoren, Baker Tilly, Moore, Van Havermaet, Vandelanotte, BDO en VGD, was het bezoek van Minister Van Peteghem een geslaagde ontmoeting. Het was meteen een goede gelegenheid om de banden aan te halen.