Naar aanleiding van de dag van de Accountant geeft AccountancyVandaag deze week het woord aan enkele opmerkelijke accountants. 

Phil Knight staat vooral bekend als medeoprichter en voormalig CEO van Nike. Maar hij begon zijn carrière als boekhouder.

Knight werd geboren op 24 februari 1938 in Portland, Oregon en trok na zijn afstuderen aan de Cleveland High School in 1955 naar de Universiteit van Oregon in Eugene. Daar behaalde hij een bachelor boekhouding. Vervolgens deed hij een MBA aan de Stanford Graduate School of Business.

Knight werkte als accountant, eerst voor Coopers & Lybrand, vanaf 1962 voor Price Waterhouse (nu PwC). Hij werd ook professor in de accountancy aan de Portland State University. Tijdens zijn werk bij Price Waterhouse begon Knight te experimenteren met zijn eigen ondernemersideeën. Hij was gefascineerd door de opkomende Japanse hardloopschoenenindustrie en dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van Blue Ribbon Sports in 1964, dat begon als distributeur van het Japanse merk Onitsuka Tiger (nu bekend als ASICS). In 1971 lanceerde Phil Knight Nike, genoemd naar de Griekse godin van de overwinning, en creëerde hij het iconische Swoosh-logo.

Over de beginperiode van z’n bedrijf schreef Phil Knight in z’n memoires ‘Shoe Dog’ uit 2016: “Het leek wel of ik alleen maar accountants en advocaten aannam. Het was niet zo dat ik een bizarre affectie had voor mensen die in die twee beroepen werkten. Maar ik wist gewoon niet waar ik elders talent kon vinden. Er is geen schoenschool of schoenuniversiteit waaruit we konden werven. Ik wou mensen met scherpe geesten. Accountants en advocaten hadden tenminste bewezen dat ze een moeilijk onderwerp konden beheersen. Als je een accountant inhuurde, wist je dat hij of zij kon tellen. Als je een advocaat inhuurde, wist je dat hij of zij kon praten.”

“Het leek wel of ik alleen maar accountants en advocaten aannam."

Onder Knights leiding groeide Nike uit tot een van 's werelds meest succesvolle sportmerken, met een omzet in 2022 van 47 miljard dollar en bijna 80.000 werknemers. Phil Knight is al een paar jaar niet meer actief bij het bedrijf betrokken, maar blijft erevoorzitter. Met een vermogen van 47 miljard dollar is hij de op 23 na rijkste mens ter wereld.

AccountancyVandaag wenst je een super 'Dag van de Accountant'!

Wat kun je als accountant leren van Phil Knight?

  • Toon doorzettingsvermogen: Knight overwon talrijke tegenslagen. Ook als accountant zijn de uitdagingen talrijk. Het helpt om veerkrachtig te zijn en vastberaden te blijven om je doelen te bereiken, zowel voor jezelf als voor je klanten en je kantoor.
  • Werk hard: En wees bereid om onderaan te beginnen. Phil Knight werkte voltijds als CPA (‘certified public accountant’) om de rekeningen te betalen tijdens de beginjaren van Nike.
  • Innoveer: Knight stond bekend om zijn bereidheid om nieuwe technologieën en innovaties te omarmen om het succes van Nike te stimuleren. Als accountant loont het om op de hoogte te blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals geautomatiseerde boekhoudsystemen, data-analyse en cloudoplossingen, om efficiëntie en effectiviteit te bevorderen.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag