Naar aanleiding van de dag van de Accountant geeft AccountancyVandaag deze week het woord aan enkele opmerkelijke accountants. 

Nu staat hij bekend als de rijkste Amerikaan ooit, maar John D. Rockefeller groeide op in armoede. In 1855 – hij was toen zestien – volgde Rockefeller een accountancycursus van tien weken aan het Folsom's Commercial College in Cleveland, Ohio. Kostprijs? Toen 40 dollar, zowat 3.000 dollar vandaag. Hij leerde er de fundamenten van dubbel boekhouden, bankieren, de beurs en handelsrecht.

Kort daarna, op 26 september 1855, stapte John het kantoor binnen van Hewitt and Tuttle. Hij kon er beginnen als assistent-boekhouder en werkte er lange dagen. Voor de rest van z’n leven zou hij 26 september vieren als ‘job day’.

Hewitt en Tuttle bleek een uitstekende leerschool voor de jonge zakenman in spe die handelde in een breed gamma aan grondstoffen. Het bedrijf vertrouwde op twee nieuwe technologieën – de spoorweg en de telegraaf – om zaken te doen. John D. beheerste de complexiteit ervan en kreeg binnen drie maanden zijn eerste promotie en een forse loonsverhoging: van 50 cent per dag naar 25 dollar per maand.

Hij startte ook z’n eigen bedrijf, Clark & Rockefeller, dat in 1862 investeerde in een olieraffinaderij. In 1865 verkocht Rockefeller zijn aandeel in het bedrijf aan zijn zakenpartner, betaalde 72.500 euro voor een groter aandeel in een andere raffinaderij en vormde met een andere compagnon, Samuel Andrews, Rockefeller & Andrews. In dezelfde periode startte Rockefellers broer William een andere raffinaderij. In 1867 namen Rockefeller & Andrews dit bedrijf over en Henry M. Flagler voegde zich bij het partnerschap. In 1870 vormden de twee Rockefellers, Flagler, Andrews en de olieraffineerder Stephen V. Harkness, gezamenlijk de Standard Oil Company, met John D. Rockefeller als voorzitter.

Zelfs nadat hij Standard Oil had opgericht en accountants in dienst nam, bleef Rockefeller betrokken bij het vakgebied waarin hij het meest bedreven was.

Standard Oil won stapsgewijs de controle over de oliewinning in de VS, het transport en de bewerking ervan. En John Rockefeller? Die werd schatrijk.

“Don't be afraid to give up the good to go for the great.” John D. Rockefeller

Ook toen hij al in de negentig was keek hij met genoegen terug op de beginjaren van z’n carrière. Hoe een cursus accountancy en de drie jaar bij Hewitt and Turtle de basis hebben gelegd om business, risico, winst en verlies te begrijpen, en mee z’n latere succes hebben bepaald.

Toen Rockefeller in 1937 op z’n 97ste stierf bezat hij zowat 1,5% van de totale economie van Amerika, omgerekend naar vandaag meer dan 340 miljard dollar.

AccountancyVandaag wenst je een super 'Dag van de Accountant'!

Wat kun je als accountant leren van John Rockefeller?

  • Zie en beheer risico’s: Rockefeller was een meester in het beheren van risico's. Accountants moeten risico's identificeren, analyseren en strategieën ontwikkelen om deze te verminderen en te beheersen. Hoe? Door interne controlesystemen, het naleven van wet- en regelgeving en het adviseren van klanten over risicobeheersing.
  • Identificeer groeimogelijkheden: Rockefeller stond bekend om zijn vermogen om kansen te zien en te benutten. Als accountant loont het om mogelijkheden op groei en verbetering te herkennen, zoals nieuwe markten, efficiëntere processen en kostenbesparende maatregelen, en deze aan te bevelen aan je klanten en je eigen kantoor.
  • Grijp kansen. Toen Tuttle vertrok bij Hewitt and Tuttle, werd Rockefeller gepromoveerd tot hoofdboekhouder en nam hij de taken van de vertrokken partner over.

Lees verder op de site van AccountancyVandaag