Acht jaar geleden nam Wim Feys het kantoor over van z’n vader Pierre in Assebroek (Brugge). “We zijn met 12, in wat je een echt familiebedrijf mag noemen: m’n vader is hier nog aan de slag en ook m’n vrouw is bestuurder”, zegt Wim. “Als kleiner, onafhankelijk kantoor zetten we sterk in op ons netwerk. We hebben zelf onze expertise en doen ook een beroep op externe specialisten.”
In Zwitserland gelden EU-regels niet
Een van hen is Patrick Vergult van curaVer. Patrick is een Vlaming die al meer als 30 jaar in Zwitserland woont en werkt, en er onder meer Belgische ondernemers begeleidt die er willen zakendoen.
“De Zwitserse fiscus beschouwt ondernemers als partners en niet als potentiële overtreders” – Patrick Vergult van curaVer
Een klant van Wim, actief in de bouwsector, stond recent voor een serieuze uitdaging bij een project in Zwitserland. Hoewel de klant ervaring had met internationale projecten binnen de Europese Unie, werden de verschillen met niet-EU-lid Zwitserland snel duidelijk. Wim adviseerde z’n klant om begeleiding van een expert in te schakelen.
En dat werd Patrick, gespecialiseerd in Zwitserse fiscaliteit, bedrijfsadministratie en regelgeving. Wim: “Hij zorgde ervoor dat alle wettelijke vereisten correct werden opgevolgd. Daardoor werd het project succesvol afgerond, zonder risico op boetes of sancties.”
![](https://accountancyvandaag.be/wp-content/uploads/2024/10/curaVer-Patrick-Vergult.jpg)
Elk kanton heeft z’n eigen regels
Wanneer een Belgisch bedrijf een opdracht in Zwitserland wint en ter plaatse werkzaamheden moet uitvoeren, brengt dit specifieke administratieve, juridische en payroll-uitdagingen met zich mee, legt Patrick uit.
“Zwitserland hanteert strenge regels voor buitenlandse bedrijven, die dan nog eens verschillen per kanton en per sector. Zo is werken in de bouw op zaterdag in het kanton Bern zonder vergunning toegestaan, terwijl daarvoor in Wallis wel een vergunning is vereist en het in het kanton Vaud volledig verboden is. Doordat veel buitenlandse bouwbedrijven zich in het verleden schuldig maakten aan prijsdumping, wordt die sector streng gecontroleerd.”
Patrick legt enkele van de specifieke regels uit. “Een Zwitsers btw-nummer en het indienen van periodieke btw-aangiftes voor je Zwitserse omzet is verplicht als je onderneming wereldwijd een jaaromzet heeft van meer dan 100.000 euro.”
“De autoriteiten voeren strenge controles uit om te checken of buitenlandse bedrijven die naleven.”
Boetes en zwarte lijst bij overtredingen
“Wat je personeel betreft: de loonadministratie en arbeidsvoorwaarden van je gedetacheerde medewerkers moeten voldoen aan de Zwitserse federale en kantonnale wetgeving. De autoriteiten voeren strenge controles uit om te checken of buitenlandse bedrijven die naleven. Bij overtreding kunnen zware boetes worden opgelegd, en bij herhaalde inbreuken riskeert je bedrijf op een zwarte lijst te worden geplaatst, wat kan leiden tot een toegangsverbod van vijf jaar.”
Deze strenge eisen maken deel uit van een bewuste strategie van Zwitserland om de eigen markt te beschermen, zegt Patrick. “Voor buitenlandse bedrijven kan dit ontmoedigend zijn. Veel Belgische ondernemingen kiezen er daarom uiteindelijk voor om een Zwitserse vennootschap op te richten. Als lokaal bedrijf profiteert dat van een soepelere regelgeving en minder administratie, omdat het bijdraagt aan de lokale economie door het betalen van belastingen en het creëren van werkgelegenheid.”
![](https://accountancyvandaag.be/wp-content/uploads/2025/01/Feys-curaVer-2-1024x563.jpg)
Loont zakendoen in Zwitserland wel?
Patrick: “Ik heb klanten gehad die mijn adviezen naast zich neerlegden. Ze werkten bijvoorbeeld op zaterdag in een kanton waar dat verboden is, werden gecontroleerd op de bouwplaats en kregen een forse boete.”
“Om dit te voorkomen, start ik altijd met een oriënterend gesprek. Dan benadruk ik de complexiteit en uitdagingen van de Zwitserse markt voordat ik een offerte maak. Het is essentieel dat je vanaf het begin een realistisch beeld krijgt, zodat je goed voorbereid bent op de uitdagingen en vereisten die hierbij komen kijken.”
“Zwitserland biedt echter aanzienlijke kansen voor bedrijven die zich richten op terugkerende opdrachten en de regelgeving goed beheersen en naleven. Voor eenmalige projecten raad ik af om deze markt te betreden, vanwege de aanzienlijke administratieve lasten en strenge nalevingsvereisten.”
“Voor Belgische bedrijven die in Zwitserland actief willen zijn, is het cruciaal om vanaf de start samen te werken met een expert die vertrouwd is met de Zwitserse wetgeving en de specifieke vereisten per kanton en sector. Dit voorkomt administratieve valkuilen, minimaliseert risico’s en vergroot de kans op succes.”
“Voor eenmalige projecten raad ik af om deze markt te betreden, vanwege de aanzienlijke administratieve lasten en strenge nalevingsvereisten.”
Belgische bedrijven blijven concurrentieel
“Een Zwitserse elektricien of loodgieter rekent gemiddeld 120 euro per uur. Zelfs met een aanzienlijke verhoging van je Belgische tarieven blijf je dus competitief op de Zwitserse markt. De bijkomende administratiekosten voor begeleiding rekenen onze klanten doorgaans door aan hun eindklant. Ook dan blijft een Belgisch bedrijf aanzienlijk goedkoper dan een lokale speler.”
Wat doet curaVer nu precies voor Belgische ondernemers die een vennootschap in Zwitserland willen oprichten?
“We verzorgen het volledige proces, van de oprichting van de vennootschap over boekhouding, payroll en HR tot juridisch advies”, zegt Patrick. “Kortom: alles wat nodig is om zorgeloos zaken te kunnen doen in Zwitserland.”
“De koopkracht ligt in Zwitserland aanzienlijk hoger dan in België, de inflatie is er al decennialang laag en ook de rentevoeten voor leningen zijn veel gunstiger. Hoewel het leven hier duurder is, betaal je aanzienlijk minder belastingen. In België werk je tot midden september voor de staat, in Zwitserland werk je al vanaf midden maart voor jezelf, al hangt dat wat af van het kanton. De Franstalige kantons kennen hogere belastingtarieven dan de Duitstalige.”
“De koopkracht ligt in Zwitserland aanzienlijk hoger dan in België, de inflatie is er al decennialang laag en ook de rentevoeten voor leningen zijn veel gunstiger.”
Samenwerking in plaats van zoeken naar fouten
Patrick vermeldt graag nog de ondernemersvriendelijke aanpak van de Zwitserse fiscus. “De belastingen zien ondernemers hier eerder als partners dan als potentiële overtreders, zoals in België. Bij een fiscale controle ligt de nadruk in Zwitserland op samenwerking en ondersteuning, in plaats van het zoeken naar fouten.”
“De autoriteiten erkennen dat een te strikte aanpak ondernemers ertoe kan aanzetten om naar een ander kanton te verhuizen. En dus richten ze zich op het behoud van bedrijven, met het oog op het veiligstellen van belastinginkomsten en de economische meerwaarde die de ondernemingen genereren.”
Inmiddels heeft Patrick zo’n 80 Belgische bedrijven begeleid bij hun entree op de Zwitserse markt, in sectoren als IT, engineering en retail. “Zwitserland kampt met een tekort aan ingenieurs en technici. Veel van hen worden aangetrokken door de bankensector, waar de salarissen hoger liggen dan in andere branches. Daarnaast is er veel aandacht voor R&D, ondersteund door de overheid. Voor de IT-sector is Zwitserland bijzonder aantrekkelijk. Vvooral op het gebied van AI en crypto.”
“Wat Zwitserland onderscheidt van België, is de rechtszekerheid op het gebied van cryptovaluta, een belangrijke troef voor ondernemingen in die sector.”
De cryptovallei van Zug
Zwitserland heeft zelfs z’n eigen ‘cryptovallei’. “In Zug heb je een uitgebreid ecosysteem voor bedrijven in die sector”, aldus Patrick. “Dit jaar heb ik een vennootschap opgericht voor een Belgische klant, waarbij het aandelenkapitaal niet in contanten maar in cryptovaluta werd gestort. In Zug kun je zelfs belastingen betalen in crypto. Wat Zwitserland onderscheidt van België, is de rechtszekerheid op het gebied van cryptovaluta, een belangrijke troef voor ondernemingen in die sector.”
Het ondernemersvriendelijke klimaat en de rechtszekerheid op fiscaal vlak, maken Zwitserland volgens Patrick tot een unieke businesslocatie voor bedrijven. “En uitstekende basis voor zakelijk succes”, besluit hij.