‘Ik had nooit gedacht dat je iets ging verdienen met Duurzaam Ondernemen’

Drie jaar geleden besloot ik mijn carrière een nieuwe richting te geven. Na mijn afstuderen als Handelsingenieur, had ik mijn idealistische kant een beetje opzij geschoven en werkte ik gedurende 10 jaar aan IT-projecten voor twee financiële instellingen. Daarna maakte ik de overstap naar Syneton, een klein softwarebedrijf met grote ambities.

Hier zette ik mij zeven jaar lang met volle overgave in om het bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen. Echter, na 7 jaar was de “goesting “op… De plotselinge dood van mijn vader bracht mij tot stilstand en deed mij nadenken over mijn leven. Wat ben ik eigenlijk aan het doen? Wat is mijn bijdrage? En nog belangrijker, welk erfgoed laat ik achter als mijn tijd gekomen is? Deze diepgaande vragen deden mijn innerlijke idealist ontwaken. Op mijn zestiende was ik al lid van Greenpeace en het WWF, verkocht ik kaarsen voor de Witte Mars en schreef ik brieven voor Amnesty International. Langzaamaan vond ik mijn ware zelf weer terug zonder mijn ambitie uit het oog te verliezen.

Mijn toenmalige accountant zei eind 2021: “Ik had nooit gedacht dat je geld zou kunnen verdienen met Duurzaam Ondernemen.”

Na veel overpeinzingen besloot ik mijn eigen bedrijf, Axudo, op te richten, met als missie “organisaties inspireren en activeren om duurzaam ondernemen in hun DNA te verankeren.” Velen verklaarden mij voor gek, maar mijn overtuiging was sterker dan ooit tevoren en ik geloofde er in (falen is een optie). In februari 2020, vlak voor de uitbraak van de coronacrisis, dook ik vol overgave in dit nieuwe avontuur en ik was gelukkiger dan ooit tevoren.

Langzaam (dank u Corona) maar zeker stroomden er steeds meer opdrachten binnen, wat voor mij mijn “masterplan” bevestigde maar voor anderen verrassend bleek te zijn. Mijn toenmalige accountant zei eind 2021: “Ik had nooit gedacht dat je geld zou kunnen verdienen met Duurzaam Ondernemen.” Deze zin is precies de reden waarom ik jou als accountant bewust wil maken van de mogelijkheden van duurzaam ondernemen.

Ja, het is mogelijk om er geld mee te verdienen – zelfs aanzienlijk veel geld – maar dat is niet mijn hoofddoel. Elke ochtend sta ik op met maar één doel voor ogen: impact maken. Impact op zowel mens als planeet; dat is waar ik onvermoeibaar aan bouw.

En jij, als accountant, zult steeds meer klanten krijgen die net als ik impact willen maken en een bedrijf willen starten met als hoofddoel impact creëren. Dit zijn ondernemers die winst zien als een middel om impact te realiseren, niet als een doel op zich. Je zult ook ondernemers tegenkomen die niet langer ongebreidelde groei nastreven, maar juist rekening houden met hun impact op de samenleving en de planeet. Dit zijn de ondernemers die het verschil gaan maken, daar ben ik van overtuigd. En we zijn met meer en meer…

Deze shift naar een nieuw soort van ondernemen komt niet alleen voort uit regelgeving die bedrijven dwingt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op mens en planeet, maar ook uit een groeiend besef van de zin van het leven, onze ware bronnen van geluk en waar we werkelijk iets kunnen veranderen.

Een kleine kanttekening: deze ondernemers hebben ook accountants nodig – het liefst accountants die hen begrijpen en ondersteunen.

Laten we ook eens kijken naar jouw medewerkers; ook zij zullen steeds meer nadenken over de zin van het leven. Ze zullen niet langer blindelings streven naar ongelimiteerde (en factureerbare) uren, maar juist meer tijd willen doorbrengen met hun kinderen en, indien mogelijk, ook zelf impact willen maken op mens en planeet.

In de huidige strijd om talent wordt het steeds uitdagender om geschikte medewerkers aan te trekken als je geen hoger doel kunt bieden. Als je blijft focussen op korte termijn winst en je kantoor als een eiland beschouwt dat afgesloten is van de wereld om je heen, zul je het moeilijk krijgen.

Word wakker, beste accountant, en stap samen met mij de wereld van duurzaam ondernemen binnen. Ik beloof je, je zult er niet alleen financieel beter van worden, maar je zult ook medewerkers aantrekken en behouden. Misschien vind je zelfs als ondernemer een hernieuwde zingeving.

Met duurzame groeten,


Jocelijn Geurts – Axudo

Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.
Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

SBB beloont fietsende medewerkers met extra vakantiedag

De ‘war for talent’ woedt hevig. Zeker in sectoren met knelpuntberoepen, zoals accountancy en fiscaliteit. Om de strijd ...

De ESG-checklist van Wolters Kluwer onder de loep genomen: drie key takeaways

ESG-advies hier, ESG-advies daar, ESG-advies overal: als accountant kan je er niet langer omheen. ‘Environmental’, ‘Soci...

Google's perspectief: de onmisbare rol van AI in Accountancy

Artificial Intelligence, kortweg AI, domineerde de voorbije maanden tal van nieuwsberichten en gesprekken. Daarbij is de...

ESG in 2024, trend of must?

In de webinar ‘Accountancy Challenges’ van Wolters Kluwer Tax & Accounting wordt diepgaand ingegaan op p...

Vier Accountancy trends in 2024 die zich doorzetten

Als één van de seniors bij Silverfin heeft Sylvie Den Ticht dagelijks contact met haar groot netwerk in accountancy. Zij...

Recordomzet, sterke klantengroei en geografische expansie voor Visma in 2023

Visma heeft in 2023 een recordomzet van 2,4 miljard euro gerealiseerd, een groei van 16 procent ten opzichte van 2022. D...

Artificial intelligence (AI) zet domper op vertrouwen

(en dat is eigenlijk goed nieuws voor accountants) AI is hot. En van alles wat naar een hype ruikt, hebben internet, med...

Bijna driekwart van de kmo’s heeft al actief beleid op verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) staat hoog op de agenda van kmo’s, blijkt uit cijfers van de KMO Barometer ...

AI zal geen jobs kosten, maar de inhoud van het werk van accountants wel danig veranderen

Onderzoek Acerta: Hoe kijkt accountancysector naar  opmars van AI? De accountancysector staat grotendeels positief tegen...

Klantenstop bij accountants: bedreiging of opportuniteit?

Een nijpend tekort aan accountants en de toenemende regeldruk leiden tot een alarmerende trend: klantenstops bij account...

Omzetting CSRD in België: ITAA pleit voor een duidelijk wetgevend kader

De Richtlijn betreffende duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (CSRD) werd van kracht op 1 januari 2024. In de aanl...

PKF Bofidi wint de allereerste Yuki Sustainability Award

Op 6 februari reikte Yuki tijdens het jaarlijkse Yuki Gala de Yuki-Awards uit, waaronder de bekende Miss en Mister Yuki ...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.