In België zijn de vooruitzichten voor boekhoudkantoren positief. Voor 2023 verwacht 34% een omzetstijging, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden toen slechts 16% een omzetgroei voorzag. Daarnaast anticipeert 30% op een positieve nettowinstmarge, net boven het gemiddelde van 29% voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's). Om hun doelen te bereiken, focust 36% op automatisering van bedrijfsprocessen.

Wilco Kraaij, Product Line Director Accountancy bij Exact, merkt op dat Belgische kmo's over het algemeen goed presteren, maar ook enkele uitdagingen kennen. Inflatie is een zorg, aangezien de helft van de bedrijven aangeeft de kosten niet te kunnen doorberekenen aan klanten. Specifiek voor de accountancysector zijn de grootste uitdagingen het bijhouden van wet- en regelgeving (40%) en het verminderen van handmatige administratie (38%). Om succesvol te zijn, zet 36% van de kmo's in de accountancysector in op automatisering, gevolgd door personeelsuitbreiding (35%) en optimalisatie van digitale kanalen (34%).

61% van de accountants ziet digitalisering in 2023 als een topprioriteit, volgens de KMO Barometer. Ze gebruiken digitalisering voor beter cijferinzicht en efficiëntie. Hoewel data bij 48% van de kmo's beperkt is, erkent 55% dat data-analyses tot betere beslissingen leiden. Bijna de helft van de accountants onderscheidt zich door persoonlijke service en kwaliteit, terwijl 28% hun adviesrol wil versterken. 53% van de kmo's verwacht coaching van hun boekhouder. Slechts 12% concurreert op prijs in 2023. Verantwoord ondernemen is voor 56% belangrijk. Veel kmo's richten zich op CO2-reductie (36%) en steunen lokale doelen (24%), maar 25% heeft geen initiatieven voor verantwoord ondernemen.

Lees verder op de site van Exact