Een deep-dive in de PB-module van Silverfin: “Een volwaardige personenbelasting in minder dan 15 minuten, daar gaan we voor”

Softwarebedrijf Silverfin timmert al langer dan vandaag aan de weg om hét dataplatform bij uitstek te worden. Met de volledig geïntegreerde implementatie van de PB-module, wat staat voor ‘Personenbelasting’, zetten ze deze visie nog meer kracht bij. AccountancyVandaag sprak met Kimberly Vlietinck, een van Silverfins Product Managers en coördinator van het PB-project, over de concrete werking van de module, de meerwaarde voor de accountant, de samenwerking met Silverfins partners en de cruciale rol van artificiële intelligentie. Duik met ons mee in Silverfins software en personenbelasting!

Silverfins PB-module doorgelicht

Wanneer we haar vragen wat het Personenbelasting-project juist inhoudt, steekt Kimberly Vlietinck meteen enthousiast van wal: 

“Met ons PB-project wilden we de mogelijkheid bieden om een volledige personenbelasting in Silverfin te verwerken. We vonden dit belangrijk, niet alleen omdat onze klanten zich vertrouwd voelen met onze interface, onze workflows en onze manier van communiceren, maar ook omdat de vraag van de markt steeds sterker werd. Veel kantoren doen de personenbelasting momenteel nog erg handmatig, willen nu ook dat laatste compliance-proces beginnen optimaliseren en gaan daarom op zoek naar een geschikte, cloud-based oplossing om dit mogelijk te maken. Voor ons was dat hét signaal om van start te gaan.”

Ook de concrete werking van de Personenbelasting-module komt uitgebreid aan bod. “Ondernemers krijgen een volledig geïntegreerde vragenlijst in Silverfin, transparant opgedeeld in 10 onderdelen, waarbij reeds heel wat informatie vooraf wordt ingevuld door de integraties met Tax-on-web en MyMinfin. We willen de personenbelasting immers zo eenvoudig mogelijk maken – en dat zowel voor ondernemers als voor accountants.” Daarnaast biedt Silverfins PB-module ook een volledig werkdossier, een zelf ontwikkelde berekeningstool en de mogelijkheid om bestanden te exporteren en in bulk op te laden bij de overheid. Vlietinck concludeert:

“We wilden het volledige proces van de personenbelasting coveren. Van A tot Z! Daarnaast willen we de Personenbelasting binnenkort ook laten koppelen met andere werkdossiers, zoals bv. voor de vennootschappen, waardoor we in onze software écht connecties gaan kunnen leggen tussen de verschillende dossiers, wat erg belangrijk is voor de Silverfin Assistent. Zo krijg je als accountant een volledige 360-view over je klanten – en dat in één platform.”

Een sterke meerwaarde voor de accountant

Een automatisering van de personenbelasting – en dat bovendien in een volledig geïntegreerde, veilige en vertrouwde Silverfin-omgeving – zorgt voor heel wat voordelen voor de accountant. Silverfin vormt zo immers steeds meer dé datahub, waarin alles samenkomt voor een accountancykantoor. Vlietinck gaat hier dieper op in en nuanceert: 

“Het rendement van deze module zit vooral in de kleinere dingen, die het werk van een accountant aanzienlijk vergemakkelijken. Dankzij onze PB-module moet hij immers niets meer manueel overnemen van de klant, hoeft hij niet meer naar Tax-on-web of MyMinfin door te klikken, kan hij in bulk aangiftes doen…

Stuk voor stuk kleine verbeteringen die niet alleen meer tijdswinst genereren, maar ook zorgen voor minder manuele errors. En minder stress! Daarnaast geloven we dat het Personenbelasting-project kan helpen om de samenwerking te verbeteren tussen de ondernemer en de accountant. Met een betere advisering en minder gedoe qua communicatie als logisch gevolg.”

Op de vraag waarom Silverfin nu nog investeert in deze module, is Kimberly Vlietinck duidelijk: “We begrijpen maar al te goed dat de echte filing van de personenbelasting volledig geautomatiseerd zal worden in de toekomst. Voor ons gaat het echter over alles daarrond. Zeker qua advisering, optimalisatie en data-simulatie wil je als accountant een volledige, in-depth view hebben. Wanneer je dit bovendien koppelt aan een stijgende vraag van de markt voor een cloud-oplossing, leek het ons niet meer dan normaal om hieraan tegemoet te komen. Alles op één platform, volledig geïntegreerd: dat is het fundament waarop we verder willen bouwen.”

Een grote betrokkenheid van Silverfins partners

Tijdens het volledige proces werd er grondig geluisterd naar de wensen, noden en suggesties van de accountant. De speerpunten? Eenvoud, gebruiksgemak en data-inzicht. Vlietinck neemt ons mee in dat parcours: 

“Een tiental kantoren waren heel erg betrokken bij de ontwikkeling van onze PB-module. Van uitgebreide user interviews tot erg diepgaande testing: we hebben met onze product teams enorm veel zaken besproken, geleerd en meegenomen in de ontwikkeling.

Met deze groep werd bovendien geregeld gecommuniceerd via een Whatsapp-groep, waarbij ze verschillende behind-the-scenes-video’s kregen van de vorderingen, die nu door iedereen bekeken kunnen worden op Youtube. Dit was de eerste keer voor ons, maar toont vooral hoe hecht, constructief en geconnecteerd ons netwerk is. Dat is mooi!”

Los van deze selecte groep, deelde Silverfin ook maandelijks een update over de vorderingen aan een veel breder publiek, met als orgelpunt? Een live-testing in Brussel met een 150-tal accountants. “Dit was een erg diverse groep. Sommigen gebruikten al een PB-tool, anderen nog totaal niet. Het leek wel alsof elke accountant zijn eigen manier van werken had. Tijdens onze testing kregen we enorm veel positieve feedback. Haast unaniem – en zéker toen we de cruciale rol van automatisatie en AI benadrukten!” aldus Vlietinck.

De kracht van artificiële intelligentie

Silverfin zet heel hard in op artificiële intelligentie – en de Personenbelasting-release vormt daar allerminst een uitzondering op. Vlietinck legt uit: 

“Eerst en vooral wilden we met de ontwikkeling van onze PB-module van niemand meer afhankelijk zijn, ook al blijft Fintrax uiteraard een gewaardeerde partner én kunnen onze gebruikers probleemloos kiezen met welke module ze werken. Daarnaast – en vooral! – wilden we een goede fundering bouwen voor de toekomst, met een eigen, in-house berekeningstool, waarbij onze AI-modellen de kans krijgen om continu bij te leren.” Vooral dat laatste speelt een cruciale rol in de visie van Silverfin om zich te ontpoppen tot hét dataplatform bij uitstek.

“Artificiële intelligentie vormt voor ons een enorm belangrijke en onderscheidende factor”, benadrukt Kimberly Vlietinck volmondig. “Om alle fiches uit MyMinfin te kunnen halen, hebben we bijvoorbeeld met onze product teams 17 taalmodellen gebouwd.

Hierdoor moet de klant veel minder zélf invullen, maar eerder de aangereikte informatie gaan verifiëren. Het is dan ook onze bedoeling om een volledige personenbelasting zo efficiënt mogelijk te maken. Sterker nog, we mikken zelfs op minder dan 15 minuten per aangifte!”

De ontwikkeling van de PB-module drukt de stempel van Silverfin alleen nog maar dieper op de sector, met als uiteindelijke ambitie? “Zeker met onze resolute focus op AI, willen we hét nummer één platform worden voor accountants. Daarnaast willen we erin slagen om in de nabije toekomst marktleider te worden voor de personenbelasting, zoals we dat momenteel reeds zijn voor de jaarrekening en de vennootschapsbelasting. In andere woorden komt het eigenlijk neer op dit: we willen onze accountants te allen tijde ondersteunen, helpen en beter maken. En al onze verdere ontwikkelingen en releases? Die vloeien daaruit verder!”


Je ontdekt alles over de cloud automatisering van Silverfin via deze link.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Chatten Belgische juridische professionals binnenkort met AI-tool GenIA-L?

Larcier-Intersentia lanceert eerste AI-oplossing die niet enkel teksten analyseert, maar ook complexere, juridische vrag...

JuriWise lanceert leerplatform voor rechters–magistraten

JuriWise lanceert een leerplatform voor rechters–magistraten: Judges Academy. Ook voor rechters in ondernemingszaken, va...

Exact Officium Universalis 2024: verkiezing meest onderscheidende Belgische Accountantskantoor gestart

Wordt jouw kantoor bekroond met de Exact Officium Universalis 2024? De verkiezing voor het meest onderscheidende, innova...

Zes op tien Belgische ondernemers betaalden facturen te laat

59.6% van de Belgische ondernemingen betaalde haar facturen in Q4 2023 niet op tijd. Dat blijkt uit cijfers van dataverw...

Philippe Tailleur, oprichter van Horus Software, over de kracht van technologie: "We voelden dat AI enorm veel potentieel bood"

Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Horus. Philippe Tailleur, founding father van Horus Softw...

Vraag van de dag: profiteer jij als accountant al van de vele voordelen van Peppol en e-invoicing?

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Het is je vast niet ontgaan: de digitalisering binnen de sector van ...

Sumrise wordt partner van AccountancyVandaag

Heuglijk nieuws vanuit eigen kamp: Sumrise wordt partner bij AccountancyVandaag. Sumrise stelt ondernemers in staat om d...

Softwarebedrijf AFAS komt met vierdaagse werkweek bij gelijk loon

Softwarebedrijf AFAS gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor al zijn medewerkers. De arbeidsvoorwaarden blijven hetze...

Dieter Debo versterkt Titeca pro accountants & experts als nieuwe COO

Dit persbericht werd verstuurd vanuit Titeca pro accountants & experts. Begin dit jaar kondigde Titeca nieuwe CEO Ju...

Meer werkplezier en meer productiviteit: ontdek als accountant de voordelen van een slimme kantoorbeheersoftware

Deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Als je mensen de ruimte geeft om op hun eigen manier te werken, verg...

Ontdek hoe nauwkeurig factureren waardevolle bedrijfsinzichten oplevert

Dit artikel verscheen eerder bij AdminPulse. Zorgvuldig factureren is niet alleen netjes naar je klanten toe, maar het b...

Investeren in een digitale samenwerking loont: zo neem je je ondernemers mee in dit verhaal

De oorspronkelijke versie van deze blog verscheen eerder op de website van Exact. Je klanten willen graag inzicht in hun...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.