Accountants doen enorm veel werk voor hun klanten dat ongezien blijft. Daar maakt Bizzcontrol een einde aan. Het Gentse bedrijf ontwikkelde 4 jaar geleden slimme software die accountants ondersteunt bij het duidelijker maken van de cijfers, maar ook elke maand een automatisch rapport stuurt naar de klant.  Wij spraken met de drie founders van Bizzcontrol, CEO Nicholas De Nil, CCO Wim Hoornaert en CTO Lode Cools over hoe ze accountantskantoren helpen evolueren naar data driven adviseurs. 

Een ijsberg. Dat is, zegt Nicholas, je werk als accountant. “Veel van wat je doet, blijft onder de waterlijn. Je klant ziet maar het topje van de ijsberg. In boekhouddata zit echter een schat aan waarde, veel meer dan ondernemers en ook accountants beseffen. Bizzcontrol haalt die naar de oppervlakte. Zo krijgen je klanten meer inzicht in hun cijfers, en nemen ze betere beslissingen. Dat is waarde die je als accountant kunt valoriseren. Vandaar dat we Bizzcontrol gebouwd hebben voor de ‘ondernemende accountant’, die meer wil doen dan enkel boekhouding.”

Ondernemers helpen floreren

Het verhaal van Bizzcontrol begint in 2020 met … een stuk pizza. Nicholas: “Als businesscontroller weet ik dat het voor kmo’s een enorm verschil maakt als ze helder uitgelegd krijgen wat zich achter hun cijfers afspeelt. Bedrijf na bedrijf advies geven: dat kon ik. Maar iets schaalbaars bouwen? Daarvoor heb ik Lode gebeld.”

Oud-klasgenoot Lode Cools ging in op de uitnodiging. “Tot dan had ik weinig affiniteit met de accountancy, maar het data-aspect sprak me aan”, zegt hij. “Net als het sociaal-economische. Ondernemers zijn gepassioneerd bezig met hun zaak, en wij willen hen helpen floreren. Een missie die we delen met de accountant.”

Complementaire oprichters

In 2020 werd de tool gebouwd. 2021 was het jaar waarin Bizzcontrol naar buiten kwam. De doorbraak volgde in 2022 en 2023 was het jaar van de bevestiging. “Met Wim Hoornaert als derde oprichter en commerciële man was ons team compleet”, zegt Nicholas. “Ook al zijn we drie burgies, onze expertises vullen elkaar aan. Intussen hebben we nog heel wat mensen aangeworven: we zijn nu met 20. Een complementair team.”

Dat volk is nodig. Bizzcontrol groeit fors. “In 2022 ging onze omzet maal vijf, dit jaar nog eens maal drie”, zegt Nicholas. “In 2023 hebben een aantal grotere accountancygroepen Bizzcontrol uitgerold. Op korte termijn kijken we ook naar het buitenland.”

De kantoorcockpit. Dat is de gamechanger binnen Bizzcontrol, zegt Wim. “Als accountant krijg je niet zomaar vat op honderden dossiers. In de kantoorcockpit behoud je zicht op al je dossiers en krijg je automatisch triggers wanneer een dossier je aandacht nodig heeft. Als de afschrijvingen of de personeelskosten nog niet geboekt zijn, bijvoorbeeld.”

Het juiste dossier, niet het luidste

“Dat geeft gemoedsrust, bij jou en je klanten. De volgende stap is de triggers gebruiken om proactief te gaan adviseren. Een brutomarge die fors daalt, de personeelskost die feller stijgt dan de omzet, een onderneming die winst maakt maar geen cash genereert: onze triggers brengen dat automatisch naar boven. Dan gaat je aandacht naar dossiers die die aandacht nodig hebben, en niet per se naar de hardste roepers.”

Ondernemer stuurt tijdig bij

“Problemen en opportuniteiten komen vaak pas boven wanneer je de jaarrekening opstelt”, zegt Lode. “In mei of juni wordt dan eens gekeken naar het jaar ervoor. Da's te laat. In januari kun je al perfect rapporteren over het resultaat. Je zet dat nog op punt voor de aangifte, maar operationeel heb je alles. En je ziet meteen waar je klant kan bijsturen. Als je dan belt en zegt wat je hebt opgemerkt, vindt die dat enorm waardevol. Je valt ‘m niet constant lastig, maar belt op het moment dat het nodig is.”

Met de rapportgenerator maak en verstuur je met een druk op de knop tussentijdse resultaten. Nicholas: “Zo weet de ondernemer: waar sta ik, ben ik goed bezig, waar moet ik bijsturen.”  

Dat kan aangevuld worden met een diepte-analyse. Als je klant vraagt waarom hij de extra omzet niet op z’n bankrekening ziet, geeft Bizzcontrol antwoord. Zit het geld in voorraden, betalen je klanten later, of betaal jij je leveranciers vroeger?

Naar verleden én toekomst kijken

In Bizzcontrol maak je ook simulaties: de gevolgen van een beslissing, of waar de ondernemer op het einde van het jaar landt. “Naar het verleden kijken is belangrijk, maar niet voldoende”, zegt Nicholas. “Je moet ook weten aan welke knoppen je draait om je onderneming gezond te houden.”

Lode: “De tussentijdse rapporten, de simulaties en de diepte-analyses vormen de perfecte basis voor het gesprek met de ondernemer. Daar zit de rijkdom van ons platform. Bizzcontrol zal je niet vervangen, integendeel: de accountant wordt belangrijker dan ooit. Data uit Bizzcontrol samen met jouw advies en het buikgevoel van de ondernemer: als die samenkomen, krijg je een betere bedrijfsvoering.”

Alleen … nóg een softwaretool? “Bizzcontrol is plug & play”, zegt Lode. “Na een paar keer open je een dossier haast zonder voorbereiding tijdens je gesprek en kun je meteen analyseren. Op een kwartiertje tot een half uur fileer je een volledig dossier.”

Tussentijds rapport met één klik 

De tussentijdse rapporten mail je zo naar je klanten. Nicholas: “Dat kan bijvoorbeeld een pdf zijn van drie pagina’s die je elk kwartaal stuurt. Overzichtelijke cijfers, duidelijke taal. Bizzcontrol genereert dat voor jou, jij klikt aan wat je erin wil. Tijd is dus geen issue. Kwaliteit van de onderliggende data is dat wel. Vandaar dat je in de kantoorcockpit een melding krijgt als iets nog niet oké is.”

“Ondernemers vragen zelf naar hun tussentijds rapport. Dat geeft je als accountant een incentive om de datakwaliteit op te schroeven. Om te zorgen dat afschrijvingen regelmatig worden bijgeboekt, lonen, bankafschriften. Zo toon je je klanten nog beter de waarde van je werk, omdat je hen beter informeert.”

Ondernemers leveren sneller aan

De ondernemer heeft er dan baat bij om alles snel en correct aan te leveren. “Een accountant zei me dat nog niet al z’n klanten tijdig doorsturen”, aldus Wim. “Hij had kunnen wachten met tussentijds rapporteren. Maar, zei hij, dan kon hij blijven wachten. Dus mailt hij toch rapporten. Z’n klanten ondervinden wat er voor hen in zit. En ze leveren liever en sneller aan doordat ze meteen de return krijgen in betere tussentijdse inzichten.”

Wat Bizzcontrol straks nog kan? Lode: “Benchmarking wordt een meerwaarde. Dat je als accountant kan zeggen: beste bakker, jij staat hier vergeleken met je collega’s. Ook dat zal het gesprek opstarten.”

AI verrijkt rapportering

“Op het ITAA-congres hebben we gesproken over artificiële intelligentie in de accountancy”, zegt Wim. “AI wordt de assistent van de accountant. Een voorbeeld binnen Bizzcontrol is managementmapping. Je krijgt een rijkere rapportering als je ‘diensten en diverse goederen’ kunt opsplitsen in betekenisvolle categorieën: wagenkosten, verzekeringen, bedrijfsleidervergoeding. Accountants doen dat met templates, maar voor dossiers die afwijken betekent dat manueel werk. Wij zorgen dat dit in de toekomst automatisch verloopt, dat ‘renting BMW’ meteen herkend wordt als wagenkost.”

Nicholas: “Dankzij AI gaan we de benchmarking verfijnen. Zodat je veel gedetailleerder ziet hoe je ervoor staat in vergelijking met je sectorgenoten. Heb je als industriële bakkerij fors hogere energiekosten dan het sectorgemiddelde, dan moet je daar wellicht aan werken. Als je accountant je ook kan vertellen wat het je oplevert om naar het sectorgemiddelde te gaan, is dat waardevol advies.”

Verschil maken met je advies

“Vroeger was de accountant iemand in je dorp bij wie je langsging voor je boekhouding”, zegt Lode. “Die locatiegebondenheid is verminderd, waardoor boekhouders hun waardepropositie duidelijker moeten maken. Dankzij digitalisering wordt het boekhoudluik minder intensief. Als kantoor maak je dan het verschil met je advies. Beslissingen nemen en het bedrijf leiden: de ondernemer moet het nog altijd zelf doen. Maar met Bizzcontrol krijg je als accountant alle tools om die daarbij te begeleiden.”

Nicholas: “Het compliancedeel valt grotendeels in regels te vatten, en dus te automatiseren. Een band opbouwen met een ondernemer, die helpen inzicht te krijgen in z'n cijfers, en z’n onderneming beter doen draaien: dat kun je niet in regels gieten. Een future-proof accountant vult die persoonlijke ondersteuning zo efficiënt mogelijk in. Het heeft geen zin om uren rapportages te gaan samenstellen, als een tool als Bizzcontrol dat voor jou doet. Breng de inzichten die software kan aanleveren op een persoonlijke manier naar je klant. Daar help je de ondernemer mee, en maak je je eigen kantoor future proof.”

Bizzgames maken studenten warm voor accountancy

Bizzcontrol ken je misschien ook van de Bizzgames. “We willen meer zijn dan een softwareleverancier”, zegt Nicholas. “Wat is het grootste probleem in de accountancy? Niet dat er niet genoeg software is. Het is het tekort aan mensen. Met de Bizzgames tonen we studenten dat ze in de accountancy meer kunnen doen dan enkel boekhouding. Opleidingen hebben het over het technische luik: debet, credit, t rekeningen, actief en passief. En tijdens hun stage doen studenten inboekwerk. Daardoor kiezen ze voor een job buiten de accountancy.”

“Dat willen we oplossen. Elke hogeschool en een aantal universiteiten doen mee aan de Bizzgames. Laatstejaarsstudenten analyseren een dossier dat de aandacht trekt op basis van onze triggers. Vervolgens geven ze drie adviezen over hoe die onderneming het beter kan doen. Eind april stellen de finalisten hun presentatie voor. Maar belangrijker dan een winnaar kiezen is die honderden studenten warm maken voor een boeiende en ondernemende job in de accountancy.”

“Accountants zeggen me soms: adviesverlening? Ik heb daar niet de juiste mensen voor. Wel: tijdens de Bizzgames geven studenten na een paar uur opleiding schitterende inzichten. Met de tussentijdse rapportering in Bizzcontrol ben je meteen weg, de diepte-analyse is wat complexer, en daar helpen we je bij. Niet voor niks is ons customersucces-team groter dan ons businessdevelopment-team.”

Meerwaarde volop valoriseren

“De proactieve ondersteuning die ondernemers verwachten van hun accountant, geven wij uiteraard ook aan onze klanten. Als we een samenwerking aangaan moet dat door tussentijds te rapporteren meteen budgetneutraal zijn voor je kantoor. Vervolgens gaan we na hoe je de extra waarde aan je klant maal twee, maal drie of nog meer kan valoriseren, door prognoses, simulaties en dynamische analyses te gebruiken.”

“Wat wij doen is de wat holle term ‘proactieve adviesverlening’ tastbaar maken. Je geeft de ondernemer zicht op waar die staat en gaat in gesprek. Soms is de juiste vragen stellen belangrijker dan antwoorden geven. Dan ben je een sparringpartner. ‘Meer inzetten op advies’ proberen wij heel praktisch te maken. Bizzcontrol is niet meer of moeilijker dan dat. Maar ook niet minder.”

Ondernemende accountant? Dan is Bizzcontrol wellicht iets voor jou.

Interview en tekst: Pieter-Jan Breyne

Lees verder op de site van Bizzcontrol