In België maken veel bedrijven gebruik van cheques om hun werknemers op een fiscaalvriendelijke manier te belonen. Denk hierbij aan maaltijdcheques, ecocheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques. Maar hoe ziet de markt eruit? En welke rol speelt een aanbieder als Pluxee hierbij? Als accountant kun je – letterlijk en figuurlijk – jouw duit in het zakje doen door ondernemers en zelfstandigen te begeleiden in loonoptimalisatie.
De markt in cijfers
Uit recente cijfers blijkt dat 71% van de actieve werknemers en zelfstandigen in België gebruikmaakt van maaltijdcheques. In het kmo-segment – bedrijven met minder dan 100 werknemers – ligt dat percentage iets lager: net iets meer dan 50% ontvangt maaltijdcheques. Opvallend is dat zelfstandigen nog steeds onvoldoende gebruikmaken van deze voordelen, vaak door een gebrek aan kennis over hun fiscale voordelen.
Opvallend is dat zelfstandigen nog steeds onvoldoende gebruikmaken van de voordelen van maaltijdcheques
Bij kleinere ondernemingen is de penetratiegraad nog lager: slechts 41% van de werknemers in bedrijven met minder dan 20 medewerkers ontvangt maaltijdcheques. Bij kmo’s met 20 tot 49 werknemers stijgt dit percentage naar 48%, en bij bedrijven met 50 tot 99 werknemers naar 49%.
Voor ecocheques zien we dat ze door 52% van de rechthebbende werknemers en zelfstandigen worden ontvangen, een segment waarin nog ruimte is voor groei.
Pluxee: een belangrijke speler in extralegale voordelen
Pluxee for Partners is een toegewijd team dat accountants en sociaal secretariaten helpt bij het ondersteunen van hun klanten die meestal bestaan uit kleine entiteiten (1 tot 4 werknemers).
Er is nog ruimte voor verbetering om contact te leggen met accountants en hen te helpen om quick wins voor hun klanten te realiseren (accountants zouden de adviseur van hun klant moeten zijn voor extralegale voordelen). Met een dedicated platform wil Pluxee hen ondersteunen en helpen in dit proces.
Waarom cheques aanbieden?
Voor ondernemers en zelfstandigen biedt het gebruik van cheques een fiscaal voordeel van meer dan 2.150 euro per jaar per werknemer. De voordelen van het systeem zijn duidelijk:
- Fiscale optimalisatie: cheques zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen.
- Meer koopkracht voor werknemers: extra netto-inkomen zonder extra loonkosten voor de werkgever.
- Flexibel verloningssysteem: een gebruiker kan verschillende soorten cheques combineren op één Pluxee Card.
- Toekomstige verhoging van chequebedrag: de federale regering De Wever I heeft aangekondigd de waarde per maaltijdcheque te verhogen van 8 euro naar 12 euro.
- Duurzaamheidsvoordeel: ecocheques stimuleren milieuvriendelijke aankopen.
Daarnaast zijn er ook strategische voordelen voor werkgevers. Door een aantrekkelijk verloningspakket aan te bieden, kunnen ze makkelijker talent aantrekken en behouden. In een krappe arbeidsmarkt kan dit een doorslaggevende factor zijn bij het vinden van nieuwe medewerkers.
Meer details over de voordelen en het aanbod van Pluxee vind je hier. Voor maaltijdcheques voor zelfstandigen, klik hier.
De rol van de accountant bij loonoptimalisatie
Als accountant speel je een sleutelrol in de optimalisatie van verloning voor jouw klanten. Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
- Advies op maat: je begeleidt ondernemers en zelfstandigen bij het implementeren van fiscaal aantrekkelijke loonopties.
- Proactieve optimalisatie: je informeert jouw klanten over hun maximale fiscale voordelen (van meer dan 2.150 euro per jaar per werknemer).
- Praktische ondersteuning: je geeft advies over administratieve vereenvoudiging en integratie van cheques in de loonadministratie.
- Bewustwording vergroten: veel zelfstandigen en kleine ondernemingen zijn zich niet bewust van de mogelijkheden die cheques bieden. Je kan hen hierover uitgebreid informeren.
- Opvolging en naleving: door voortdurend de sociaal-fiscale wetgeving en optimalisatiemogelijkheden in het oog te houden, help je als adviseur jouw klanten om altijd maximaal voordeel te halen uit hun verloningspakket.
Kortom: door ondernemers en zelfstandigen bewust te maken van de voordelen en hen te begeleiden bij de implementatie van cheques, voeg je als accountant niet alleen waarde toe, maar versterk je ook jouw eigen dienstverlening.