Als opleidingshoofd Financieel Management én onderzoeker Integrated Reporting aan de HOGENT is Carine Coppens de perfecte persoon om ons een en ander te vertellen over duurzaamheidsrapportering.
En die duurzaamheidsrapportering gaat over meer dan de milieu-impact van je bedrijf, zegt Carine. “Niet-financiële informatie bestaat uit environmental factoren, maar ook uit social en governmental aspecten, zoals diversiteit en risicomanagement. En dat zowel van de impact van je bedrijfsactiviteiten op de omgeving als van risico’s en opportuniteiten voor je financiële resultaten.”
Het Research Center for Sustainable Organizations van de HOGENT ontwikkelde, samen met universiteiten en hogescholen, een online lespakket dat focust op Europese richtlijnen. Denk maar aan het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Carine: “We hebben onze expertise ook aangeboden aan Accountants Academy, om hun aanbod over Integrated Reporting uit te breiden. Zo kunnen studenten en accountants hun kennis en vaardigheden over duurzaamheidsrapportering via webinars verbreden en verdiepen.”
“Uiteraard willen we niet wachten tot het werkveld signaleert dat onze studenten niet goed op de hoogte zouden zijn van de veranderende regelgeving.”
Voordelen voor kmo én hun accountant
En de studenten, die moeten blijkbaar niet meer overtuigd worden, aldus Carine: “Momenteel is duurzaamheidsrapportering nog een keuzevak voor alle studenten uit de opleidingen Bedrijfsmanagement. Duurzaamheidsrapportering is dan ook de verantwoordelijkheid van verschillende afdelingen binnen een bedrijf, van HR tot marketing.”
“De komende jaren voeren we een grondige programmawijziging door en wordt het een verplicht opleidingsonderdeel voor de studenten Accountancy & Fiscaliteit. Zo kan er meer aandacht gaan naar de standaarden.”
Daarbij ligt de focus op kmo’s en hun accountant. “Kmo’s hebben nood aan ondersteuning in die transitie, omdat ze zich nog niet altijd bewust zijn van de impact ervan op hun onderneming”, zegt Carine.
“Jammer genoeg zien ze vooral de obstakels van een duurzaamheidsrapport, zoals de kost, en verliezen ze de voordelen uit het oog. Zo hebben duurzamere projecten een beter imago, waardoor ondernemers makkelijker talent en subsidies aantrekken.”
“Neem het voorbeeld van een aardappelboer”, aldus Carine. “Zelf moet die misschien nog niet meteen een duurzaamheidsrapport publiceren, maar de supermarkt waar hij aardappelen levert of de bank waar hij een investeringskrediet aanvraagt wil wel weten hoeveel water de boer verbruikt en hoeveel CO₂ z’n bedrijf uitstoot.”
“Accountants kunnen hun klanten zoveel waardevol advies geven.”
Accountant als duurzaamheidsadviseur
“Uiteraard willen we niet wachten tot het werkveld signaleert dat onze studenten niet goed op de hoogte zouden zijn van de veranderende regelgeving. Integendeel, onze studenten zijn de voorlopers die het nodige bewustzijn binnenbrengen in accountancykantoren”, stelt Carine.
Studenten werken mee aan de onderzoeken, bijvoorbeeld door tijdens hun bachelorproef een materialiteitsoefening voor een onderneming te maken. Die brengt de impact van het bedrijf op de duurzaamheidsthema’s in kaart, en vice versa.
De veranderende regelgeving rond duurzaamheid en rapportering verandert ook het takenpakket van de accountant, zegt Carine. “Accountants kunnen hun klanten zoveel waardevol advies geven: van het opzetten van een duurzaamheidsverslag tot het integreren van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie.”
Carine heeft nog een tip voor accountants: “Veel kantoren kampen met een personeelstekort, en onze studenten hechten steeds meer belang aan een goede bedrijfscultuur en work-life balance. Vergeet dus niet dat duurzaamheid ook slaat op duurzaam omgaan met je medewerkers.”