Een vooruitziende zelfstandige ondernemer denkt niet enkel aan de toekomst van zijn bedrijf, maar ook aan zijn persoonlijke pensioenopbouw. Dit kan onder meer via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), Individuele Pensioentoezegging (IPT) of – voor eenmanszaken – een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). In deze complexe materie speelt elke accountant een sleutelrol als adviseur om de juiste keuze te maken. Als ervaren hr-dienstverlener fungeert Liantis al vele jaren als bruggenbouwer tussen ondernemers en accountants. Jannick Beyens, manager bij Liantis, legt uit waarop je als accountant moet letten bij de keuze van een aanvullend pensioen voor jouw klanten.
Met ruim een kwarteeuw werkervaring bij Liantis, en daarvoor pensioenexpert bij een verzekeraar, heeft Jannick Beyens de voorbije jaren een grondige kennis en expertise opgebouwd over de fiscale regelgeving rond de pensioenopbouw voor zelfstandigen. “Voor accountants en hun klanten kan het domein van wettelijke en aanvullende pensioenproducten en bijhorende fiscale regelgeving soms een onoverzichtelijk bos lijken. Vakkundig pensioenadvies vergt daarom ervaring en inzicht – en hier komt de accountant als beslissingsnemer en vertrouwenspersoon voor ondernemers in beeld. Vanuit Liantis bieden we accountants de expertise en ondersteuning die ze nodig hebben om zelfstandigen goed te ondersteunen bij hun pensioenopbouw.”
“Voor accountants en hun klanten kan het domein van wettelijke en aanvullende pensioenproducten en bijhorende fiscale regelgeving soms een onoverzichtelijk bos lijken.”
Pensioenhervorming op komst?
Jannick is alvast benieuwd naar mogelijke pensioenhervormingen die de toekomstige federale regering zal doorvoeren. “In de supernota van formateur Bart De Wever zouden zelfstandigen soepeler kunnen sparen voor een aanvullend pensioen. Vandaag geldt bij sparen voor een VAPZ een limiet van 8,17 procent van het netto belastbaar inkomen, met voor 2024 een limiet van 4.562,82 euro in een Sociaal VAPZ. In de nota wordt dit percentage opgetrokken naar 10 procent. Daarnaast zijn er plannen om de premietaks van 4,4 procent op stortingen in het POZ te schrappen, wat dit systeem aantrekkelijker zou moeten maken voor eenmanszaken. Afwachten of deze plannen realiteit zullen worden…”
“Vanuit Liantis bieden we accountants de expertise en ondersteuning die ze nodig hebben om zelfstandigen goed te ondersteunen bij hun pensioenopbouw.”
‘Keep it simple’
Omdat een zelfstandige na zijn loopbaan minder wettelijk pensioen krijgt dan een werknemer of ambtenaar, raadt Jannick elke zelfstandige aan om te investeren in de tweede pensioenpijler. “Hoewel de fiscale regels complex zijn en te betalen premies volatiel kunnen zijn, blijft een VAPZ – al dan niet aangevuld met een IPT of POZ – een fiscaal aantrekkelijke optie voor zelfstandigen. Accountants geef ik de volgende basisregel mee: houd het zo simpel mogelijk! In de tweede pijler zijn er immers slechts enkele essentiële producten of mogelijkheden, en een VAPZ kan daarin een efficiënte keuze zijn.”
“Accountants geef ik de volgende basisregel mee: houd het zo simpel mogelijk!”
Belang van SVAPZ en sociale bescherming
“Een VAPZ is trouwens meer dan een pensioenproduct – het biedt ook sociale bescherming. In dat geval spreken we over een Sociaal VAPZ (SVAPZ): deze formule biedt extra solidaire waarborgen ten opzichte van een VAPZ. Deze waarborgen kunnen verschillen per pensioeninstelling, waarbij het kan gaan om extra bescherming wanneer je als zelfstandige arbeidsongeschikt wordt, het recht op moederschapsrust of bijkomende ondersteuning bij een ernstige ziekte. Bij Liantis kunnen zelfstandigen ook opteren voor een verhoogde overlijdensdekking als basisprestatie naast pensioenopbouw, zelfs zonder medische vragenlijst of onderzoek. Dergelijke dekking kan een belangrijk voordeel zijn voor zelfstandigen met een wisselend inkomen of een beperkt sociaal vangnet.”
“We reiken accountants trouwens ook de nodige tools en inzichten aan via digitale kanalen, en onze regioadviseurs informeren hen over alle aspecten van VAPZ.”
Populaire formule
Opvallend: meer dan 90 procent van de VAPZ-klanten bij Liantis kiest voor een SVAPZ. “Dit pensioenproduct biedt 15 procent meer fiscale aftrekbaarheid en gunstige eindtaxatie op basis van een fictieve rente”, geeft Jannick aan. “Bovendien heeft Liantis een Solidariteitsfonds opgericht om de aanvullende waarborgen in het SVAPZ te financieren, zoals een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of een belastingvrije uitkering als men het slachtoffer wordt van een ernstige ziekte (kanker, leukemie,…).”
Jannick illustreert dit met een praktijkvoorbeeld: “Een hardwerkende zelfstandige vloerder wordt volledig arbeidsongeschikt. Dankzij de keuze voor een Sociaal VAPZ ontving hij vanuit Liantis een eenmalige, belastingvrije vergoeding van zo’n 8000 euro, gespreid over twee maanden. Een bedrag dat voor extra rust en comfort zorgt voor de getroffen persoon en zijn familie…Daarbovenop worden de VAP-bijdragen verder gestort door Liantis, en ontvangt deze zelfstandige bovenop de uitkering van zijn mutualiteit ook nog een trimestriële rente van circa 1150 euro.
Adviesverlening op maat
Met een VAP-marktaandeel van circa 10 procent op de Belgische markt worden bij Liantis jaarlijks ongeveer 2.100 nieuwe polissen afgesloten, waarvan driekwart starters zijn. “Liantis heeft bijna 50.000 VAP’s in beheer”, zegt Jannick. “Bij Liantis nemen we onze verantwoordelijkheid als informatieverstrekker ernstig. Het correct informeren en begeleiden van zelfstandigen en hun adviseurs staat hierbij centraal. Ons team legt niet alleen de fiscale en sociale voordelen van de verschillende formules in de tweede pensioenpijler uit, maar helpt ook bij het bepalen welke formule het beste past bij de financiële en professionele situatie van een klant.”“We reiken accountants trouwens ook de nodige tools en inzichten aan via digitale kanalen, en onze regioadviseurs informeren hen over alle aspecten van VAPZ. Ook verzorgen we de fiscale attestering en controleren we de wettelijk vereiste bijdragen voor zelfstandigen. Met een combinatie van persoonlijke begeleiding en innovatieve technologie spelen we een belangrijke rol in het versterken van de financiële zekerheid van zelfstandigen en het vereenvoudigen van het werk van accountants. Hierdoor kunnen beide partijen zich richten op groei en succes op lange termijn.”