Compliance is alomtegenwoordig in het bedrijfsleven. Ook de accountancysector blijft niet achter en maakt zich klaar voor de digitale toekomst. Compliance is immers meer dan een wettelijke vereiste, het is ook een strategisch en concurrentieel voordeel. Wij legden ons oor te luister bij itsme® en Penneo die samen de digitale identiteit van accountancy mee vorm geven in lijn met de ambities van de Europese Unie.
“Wij willen bij Penneo samen met itsme® dé compliancy partner zijn voor elk accountancykantoor. Daarnaast willen wij met onze KYC oplossing, die in het najaar werd gelanceerd, de onboarding van een nieuwe klant automatiseren. Het is onze ambitie om compliance in de accountancysector te standaardiseren. En die lat leggen we bewust hoog want veiligheid staat altijd voorop”, aldus Werner Temmerman, Sales Director Belgium bij Penneo. De gekwalificeerde elektronische handtekening met itsme® speelt hierin natuurlijk een sleutelrol en is aan een opmars bezig. Ook de markt van de accountancy lijkt al geruime tijd overtuigd.
“Wij willen samen met itsme® dé compliancy partner zijn voor elk accountancykantoor.” Werner Temmerman, Sales Director Belgium Penneo
Bij itsme® horen we dezelfde positieve signalen. “Penneo biedt het framework waarin mensen in alle veiligheid hun gekwalificeerde elektronische handtekening kunnen zetten met itsme®. Deze handtekening is dan ook van het allerhoogste veiligheidsniveau. Het spreekt voor zich dat de accountancywereld de vruchten plukt van dit partnership. Zo kunnen documenten elektronisch getekend worden waarbij je mag uitgaan van 100% correcte identiteitsgegevens en bijgevolg evenveel bindende waarde als een natte handtekening, in een platform op maat van accountants. We mogen gerust zeggen dat we allebei the best in class zijn”, vertelt Olaf Jonkers trots, CISO en DPO bij itsme®.
Europese ambities
Digitale compliance verhoogt niet enkel de waarde van je bedrijf, het helpt je ook vooruit in de fameuze war for talent. En bovenal om in lijn te zijn met de vele Europese doelstellingen en ambities voor een digitale transformatie tegen 2030. De doelstellingen van Europa zijn niet mis: het opleiden van ICT specialisten, het gebruiken van cloud-diensten door de privé-sector, maar ook het innoveren van overheidsdiensten en het uitbouwen van de nodige digitale infrastructuur, telkens met compliance indachtig. Dankzij het partnership van itsme® en Penneo zijn gelukkig al heel wat bouwblokken aanwezig om deze ambities waar te maken.
“itsme® en Penneo zorgen voor de nodige bouwblokken om de Europese ambities op het vlak van digitalisering en compliance waar te maken.” Olaf Jonkers, CISO & DPO itsme®
De ambities van Europa gaan echter ook gepaard met enkele uitdagingen. “Je moet ervoor zorgen dat digitale diensten stabiel en cyber-resilient zijn. Een geopolitieke dreiging of terreurdaad mag niet zomaar bepaalde digitale infrastructuur onderuit halen die kritiek is voor de maatschappij”, vertelt Olaf. Daarom is op 17 oktober de NIS2 wetgeving in voege getreden. Die vereist van digitale dienstverleners maar ook van overheden, utility en zowat alles wat essentieel kan zijn voor het functioneren van onze maatschappij om cyber-resilient te zijn. Naast NIS2 is er ook een duidelijke EU strategie rond het veilig en betrouwbaar ontsluiten van gegevens uit verschillende sectoren, zowel op financieel vlak als utilities, publieke administraties en ook de accountancysector. Zo komt er in de toekomst ook het European Single Access Point dat ervoor zorgt dat bedrijven een eenduidige digitale declaratie kunnen doen, wat het investeringsklimaat in de hele EU moet stimuleren.
Digitale attributen
Op termijn zullen accountancykantoren bepaalde documenten ook digitaal kunnen handtekenen en online indienen omdat zij perfect hun identiteit, bevoegdheid of andere digitale attributen kunnen aantonen. Het is de bedoeling deze te koppelen via itsme® aan de Belgische digitale portefeuille, conform eIDAS 2.0 (de Europese wetgeving rond digitale identiteit en portefeuille). Accountancykantoren zullen op die manier een volgende stap kunnen zetten in hun digitaliseringsproces. “De reden dat dit nu allemaal in een stroomversnelling komt, is de evolutie van de smartphones als persoonlijk inlogmiddel. Europa zet daar vol op in. Het is essentieel om een goede mix te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak als het aankomt op de infrastructuur van de digitale portefeuille”, aldus Olaf.
“Het aantal supervisors is enorm toegenomen en zal blijven stijgen. De regelgeving zal dus nog strikter worden, ook in België.” Jakob Sørensen, Senior Consultant bij Inspicio
De toekomst van A&A
In de Scandinavische landen lopen ze naar goede gewoonte voorop. Maar hoe ziet de toekomst voor accountants eruit in België? En wat betekent dit op het vlak van compliance vereisten? Jakob Sørensen, Senior Consultant bij Inspicio geeft tekst en uitleg. “Het aantal supervisors is enorm toegenomen. In 2016 waren er slechts 4 of 5 terwijl dat er vandaag in 2024 maar liefst 20 zijn. De reden hiervoor is de implementatie van de 4e AML (Anti-Money Laundering of anti-witwas) richtlijn die in 2017 van kracht ging in Denemarken”, vertelt Jakob. Denemarken werd namelijk onder de loep genomen door de Financial Action Taskforce en de resultaten waren niet denderend. Mede door enkele witwasoperaties in het bankwezen nam ook de politieke aandacht snel toe. “Vergeet niet dat bedrijven in Denemarken die niet in orde zijn met compliance een pv en een boete in de bus krijgen. Die wordt dan ook nog eens publiek gemaakt dus de imagoschade is niet te overzien. De regelgeving zal volgens mij nog strikter worden, ook in België”, aldus Jakob.
“itsme® en Penneo willen een uniform gestandaardiseerd kader creëren binnen Europa en nog meer inzetten op compliance. Een rol die wij vandaag al met veel succes invullen en heel graag uitbreiden met partners zoals Penneo.” Olaf Jonkers, CISO & DPO itsme®
Droomhuwelijk
Veel sectoren, ook accountancy, gaan moeten fungeren binnen dit Europese ecoysteem. Maar wat is nu de rol van partners zoals itsme® en Penneo in dit verhaal? “Er zullen variaties zijn tussen lidstaten. Zo zal de Franse identiteitsapp verschillen van de Duitse versie. De rol voor itsme® bestaat er dus in om een uniform kader te creëren voor de privé-sector in Europa. Die standaardisatie is onze taak en die uitdaging nemen wij met beide handen aan”, vertelt Olaf. Ook bij Penneo hetzelfde geluid. “Wij willen samen nog meer inzetten op het compliance luik. Wij willen de standaard zetten en geen betalend supplement. Het is net die gemeenschappelijke visie die van ons partnership een succes maakt. Penneo fungeert als het framework en de facilitator. Bekijk ons als een auto en itsme® is de motor. Samen geraken we een pak verder!”, besluit Werner.
Wil jij ook de vruchten plukken van compliance en te weten komen hoe jouw bedrijf er voordeel uit haalt? Breng Penneo en itsme® dan een bezoek op het ITAA congres op 8 november en ontdek tal van praktische inzichten en tips!