Deadlines: wat kunnen we leren van de tweesterrenchef?

Deadlines. Ze dicteren voor een groot stuk wat we doen en wanneer we dat doen. Als accountant weet je: de aangiftetermijnen voor btw, personenbelasting en vennootschapsbelasting bepalen m’n jaarplanning. Ook voor mensen in andere beroepen spelen deadlines een sleutelrol. We vragen hen op welke manier zij ermee omgaan en wat we van hen kunnen leren.

Deel 3: Michaël Vrijmoed, tweessterrenchef

De zaakvoerder en chef van het Gentse tweesterrenrestaurant dat zijn naam draagt, kent wel een en ander van deadlines.

Vertel, Michaël.

“M’n restaurant is vier dagen per week open. Van dinsdag tot vrijdag. Op die dagen zijn er twee deadlines: 12 en 19 uur. Dan arriveren de gasten en moet alles klaarstaan. Is dat niet het geval, dan wordt het geen prettige service. De voorbereiding is drie vierde van het werk.”

“Een andere deadline is tweemaandelijks, als we onze hele kaart veranderen. Twee nieuwe menu’s, tot de amuses toe. Ik prik een datum en werk daar stelselmatig naartoe. Na de lockdown heb ik geëxperimenteerd met één nieuw gerecht per week. Dat is haalbaarder, maar werkte niet 100% voor me. Ik wil een menu in z’n totaliteit zien en me niet alleen focussen op de afzonderlijke gerechten. Het geheel moet kloppen.”

Hoe ga je zelf met deadlines om?

“Ik heb een stappenplan. In de eerste week van m’n nieuwe menu ben ik al bezig met het volgende. Zo groeit dat. Ik schrijf alles uit. Van alle gerechten maak ik technische fiches, we zitten meermaals samen, en ik maak mise-en-place-lijsten voor iedereen. Onze keuken is klein, structuur is daar dubbel belangrijk. Wat we serveren is gebaseerd op de ruimte die we hebben. Zo hebben we één oven, daarop moet je je organiseren. En communiceren: ik heb vandaag de oven nodig om dat uur, maar ook dat moet nog afgebakken worden, hou daar rekening mee. Los daarvan wil ik dat iedereen betrokken is bij elk gerecht en weet waarmee we bezig zijn. Niet alleen met z’n eigen ding.”

Lees het hele artikel + tips voor jouw kantoor

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Els Tryssesoone (Odisee Hogeschool): “Met de fiets op ‘beroepensafari’ in en rond Aalst”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Dendooven Consulting en hun frisse blik op accountancy: “Door onze focus op consulting en software claimen we onze plek in tijden van consolidatie”

In een wereld waarin de accountancysector vaak wordt gekenmerkt door rigide structuren en traditionele benaderingen, bew...

Nele Galle (AP Hogeschool): “Tekort aan mensen? Verruim je instroomprofiel”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Kerry Cuypers (Hogeschool PXL): “Breng de job positief in beeld op tv”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Hans Diels: “Geopolitiek kan elk bedrijf treffen. Breng als accountant mee de risico’s in kaart.”

Wat hebben Limburgse appelboeren, de microchiponderzoekers van Imec en Barbie gemeen? Allen vallen ze ten prooi aan poli...

Google's perspectief: de onmisbare rol van AI in Accountancy

Artificial Intelligence, kortweg AI, domineerde de voorbije maanden tal van nieuwsberichten en gesprekken. Daarbij is de...

Studenten bij Vives Kortrijk doen al van in het eerste jaar stage: “Meteen in contact brengen met het werkveld” (Annelies Casaert)

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Jurgen Coene, nog geen 30 en al vennoot bij FRWRD: “Hoe meer geautomatiseerd wordt, hoe liever”

Van 12 collega’s naar een team van meer dan 30 op vier jaar tijd. Drie vestigingen in West-Vlaanderen en één in Oost-Vla...

Kantoor Feys uit Brugge verwerkt boekhouding volledig automatisch

Dit artikel verscheen eerst op Exact. “Leuk, uitdagend, elke dag iets anders”. Zo omschrijft Wim Feys, bestuurder en fis...

Nic De Ruyver van Accountants Academy over waardegedreven ondernemen: “Ondernemen voor het geld alleen? Dat zegt me niks.”

Een man met een missie. Dat is Nic De Ruyver, sinds een jaar co-CEO van Accountants Academy, dat recent door Visma werd ...

Openstaan voor diversiteit: zo pak je het medewerkerstekort aan volgens Thomas Heynderickx van Karel de Grote Hogeschool

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

“E-invoicing is een zegen voor de werkdruk in de accountancy”

Dat de verplichting op e-invoicing eraan komt, weet je intussen. “En de voordelen zijn zo groot dat je niet tot 2026 moe...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.