59.6% van de Belgische ondernemingen betaalde haar facturen in Q4 2023 niet op tijd. Dat blijkt uit cijfers van dataverwerkingsexpert Altares Dun & Bradstreet. In Noord-Europa staat België daarmee op de laatste plaats van alle laatbetalers. Noord-Europese landen waarvan de ondernemingen wel netjes op tijd facturen verwerken, zijn Denemarken (94.2%), Polen (82.7%) en Rusland (79.1%).
Het blijft een uitdaging van Belgische bedrijven om facturen tijdig te betalen. Zes op tien ondernemingen betaalde haar rekeningen te laat tijdens het laatste kwartaal van 2023, waarvan 2.3% zelfs de termijn van 90 dagen overschreed. Tijdens Q4 2022 stond dat aantal nog op 1.6%. België is met haar 59.6% de traagste betaler van Noord-Europa.
De beste studenten van de klas bevinden zich dan weer in Denemarken waar slechts 5.8% van de ondernemingen hun schulden na de betalingstermijn aflosten in Q4 2023. De eerste volger is Polen met 17.3%.
Grootste bedrijven zijn laatste betalers
Ook de grootte van de Belgische ondernemingen heeft een invloed op het betaalgedrag. Met name microbedrijven staan op kop wanneer het aankomt op het tijdig betalen van de binnenkomende facturen. Toch is er bij deze groep een dalende trend zichtbaar in het aantal dat haar facturen tijdig aflost. Waar het percentage in Q4 2021 van 46.9% naar 45.2% ging in Q4 2022, daalde het vorig jaar verder naar 41.7% van de facturen die op tijd betaald werden. Bij grote Belgische bedrijven staat dat percentage op 14.6%. Binnen deze laatste groep is dat meteen het laagste cijfer van Noord-Europa.
“Grote Belgische bedrijven blijven het vaakst worstelen met de betalingstermijn, en een grote ommekeer wordt niet meteen verwacht. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat zij niet per se extreem laat betalen. Zo zien we dat 0% van de grote bedrijven de betalingstermijn met meer dan 90 dagen overschrijdt,” zegt Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.
Meeste achterstallige betalingen in de transportsector
De betaaltrends van Q4 2023 verschilden verder ook per sector. De agrarische sector is koploper met 47.6% bedrijven die hun facturen binnen de betaaltermijn afhandelden. Op de tweede plaats volgt de financiële sector (45.7%) en de dienstensector (45.2%) van België. In de transport- en distributiesector werden slechts 31.7% van de bonnen tijdig betaald.
Wanneer we kijken naar de fikse laatbetalers, die meer dan 90 dagen te laat betalen, zien we een opmerkelijke evolutie. In de retailsector betaalt 4,4% van de bedrijven meer dan 90 dagen te laat, wat een stijging van 1,9% is ten opzichte van 2022. Ook binnen de bouwsector is het aantal laatbetalers toegenomen. In 2023 betaalde 2,3% van de bouwbedrijven meer dan 90 dagen te laat, een toename van 0,6% vergeleken met het jaar ervoor. Bekijk het hele rapport.
Barry de Goeij sluit af: “België blijft structureel te laat betalen en bungelt onderaan in vergelijking met andere Noord-Europese landen. Vooral grote bedrijven worstelen met de betalingstermijn. In de retail- en bouwsector zien we een toename van het percentage bedrijven dat meer dan 90 dagen te laat betaalt. In de bouwsector komt dit vooral door het dalende aantal bouwvergunningen. In de retailsector is de oorzaak vooral de hoge inflatie, wat resulteert in minder consumentenuitgaven.”