Accountant en bestuurder bij Umain, ondernemerscoach, marathonloper, auteur en motivational speaker: Olivier Verhaege kan met recht wel iets zeggen over ondernemerschap. “Wanneer ik samenwerk met andere ondernemers, stel ik vragen én geef ik gedurfde antwoorden. Zijn ze het daar niet mee eens, dan vormt dat het ideale begin van een interessante discussie.”
Passie en structuur zijn niet voor niets Oliviers stokpaardjes. “Een ondernemer houdt het niet vol zonder passie, een accountant niet zonder structuur”, zegt hij. “Ik ben van mening dat een accountant de passie van zijn ondernemers moet delen, en dat een ondernemer meer structuur kan brengen binnen zijn onderneming en voor zijn accountant. Daar worden de interne werking én de samenwerking alleen maar beter van.”
“Een ondernemer houdt het niet vol zonder passie, een accountant niet zonder structuur. En omgekeerd.”
“Als accountant kan je ondernemers ontzorgen in hun werking en groei”, zegt Olivier. “Daarvoor moet je geïnteresseerd zijn en vragen durven stellen. Als je weet waar een ondernemer mee bezig is, weet je ook welke kleine wijziging een groot verschil kan maken.”
Dynamische communicatie, in twee richtingen

Die communicatie moet volgens Olivier nog heel wat dynamischer. “Als Vlamingen zijn we het gewend om iets pas te delen wanneer het volledig af of zeker is”, zegt hij.
“Als je een ondernemer al in de embryonale fase coacht, geeft dat de verdere samenwerking een enorme boost.”
“Stel je voor dat ondernemers hun ideeën al in een veel vroeger stadium met anderen zouden delen, en we bij een ondernemersidee meteen onze accountant zouden bellen”, zegt Olivier. “Als je de ondernemer in die embryonale fase al kan bijstaan, geeft dat de verdere samenwerking een enorme boost. We kunnen als accountant een ondernemer veel gerichter bijstaan door sneller opportuniteiten te bespreken en zo te ondervinden welke richting de ondernemer uit wil. Een jaarlijks gesprek is niet voldoende om de hartslag van de ondernemer te voelen. Vanuit een dialoog ontstaan ideeën en nieuwe invalshoeken, voor beide partijen.”
Iedereen wordt beter van kennisdeling
De voorwaarde is dat je je ideeën met de juiste mensen kan delen, zegt Olivier: “Er worden nog veel te weinig ideeën uitgesproken uit schrik dat ze geen meerwaarde gaan brengen of praktisch onuitvoerbaar zijn. Ook vanuit het management wordt vaak verkeerd omgegaan met uitgesproken ideeën. Zo vinden we het moeilijk om te zeggen dat we een voorstel niet goed vinden.”
“Maar blijkbaar vinden we het minder erg om later gewoon niets meer met dat voorstel te doen, zonder enige vorm van communicatie. Een duidelijke en onderbouwde reden waarom een idee niet wordt uitgewerkt toont nochtans appreciatie en stimuleert initiatief.”
“Kennis voor jezelf houden om zelf relevant te blijven, is niet meer van deze tijd.”
Volgens Olivier ligt ook angst aan de basis van het niet delen van inzichten. “De angst om door te vragen of om toe te geven dat je dingen niet weet, of het gevoel dat je niet meer relevant zou zijn”, zegt hij. “Maar kennis en ideeën voor jezelf houden om relevant te blijven, is niet meer van deze tijd. Toegegeven, het streelt je ego wanneer mensen je voor iets nodig hebben, en het vraagt vertrouwen om jezelf misbaar te maken. Ik ben er wel van overtuigd dat de groep er sterker van wordt: individuen groeien door jouw kennis, en jij krijgt meer ruimte om andere dingen te doen en te leren.”
Van cijferaar naar coach
Ook automatisering zorgt er vandaag voor dat accountants meer tijd vrij krijgen, voor… Voor wat eigenlijk? Mensen beseffen vaak niet wat het werk van een accountant precies inhoudt, merkt Olivier: “Het idee leeft dat je je boekhouder veel geld moet betalen om administratieve, boekhoudkundige en fiscale verplichtingen in orde te brengen, zonder dat je verder iets hoort. In realiteit is een accountant bezig met jouw dagelijks leven zo makkelijk mogelijk te maken. We zijn steeds minder cijferaar, en steeds meer adviseur en coach. Die meerwaarde moeten we nog veel meer in de verf zetten.”
“Om je kantoor klaar te stomen voor morgen, zet je de eerste stappen best al vandaag.”
“Dat begint door jezelf en je medewerkers de vraag te stellen: ‘Waar zijn we graag mee bezig, wanneer automatisering taken overneemt? Welke meerwaarde kunnen we bieden? Waar wil ons kantoor voor staan?’ Om je kantoor klaar te stomen voor morgen, zet je de eerste stappen best al vandaag”, zegt Olivier.
Er bestaat niet zoiets als een einddoel
Natuurlijk zijn er – zowel tijdens een marathon als tijdens het ondernemen – momenten waarop het minder goed lukt. Dat bracht Olivier enkele interessante inzichten bij: “We verwachten groei richting een einddoel, maar eigenlijk is dat er nooit. Telkens wanneer je een doel bereikt, begint de cyclus opnieuw, al sta je dan wel enkele stappen verder. Gebruik die opgebouwde expertise bij het toewerken naar het volgende doel.”
“We verwachten groei richting een einddoel, maar eigenlijk bereiken we dat nooit.”
Uit zijn eigen ervaringen en zijn samenwerkingen met andere ondernemers en accountants merkt Olivier dat de fases die je doormaakt bij het lopen van een marathon te vergelijken zijn met die bij het opbouwen van je onderneming. “Veel ondernemers ervaren op een bepaald moment spijt dat ze een nine-to-five met een stabiel inkomen en meer vrije tijd hebben opgegeven”, zegt hij. “Als je leert hoe je net op zulke momenten toch kan doorzetten, ben je achteraf eens zo trots. Tijdens een marathon vergeet je ook alle verzuring en pijn zodra je over de eindmeet loopt.”
“Accountants mogen achter de schermen van een onderneming kijken: een bevoorrechte positie”
“Er zijn heel wat gelijkenissen tussen de zware kilometers van een marathon en de onophoudelijke inspanningen van een ondernemer”, zegt Olivier. “Beide gaan beter wanneer je een objectieve derde hebt die weet welke fases je doormaakt en wat je dan nodig hebt. Als accountant kunnen we die rol perfect vervullen. Ik wil dit graag duidelijk maken aan studenten zodat ze inzien dat een accountant tegelijk consultant en coach is. Met dat verschil dat een accountant achter de schermen van een onderneming kan kijken, een bevoorrechte positie om in te zitten.”
Interesse in een keynote presentatie van Olivier voor Accountants? Klik hier.