Niel Guldentops, VP Accountants & Belastingconsulenten

Niel is 31 en een van de vier vennoten van VP Accountants uit Keerbergen. Ook z’n broer Chiel-Jan is er vennoot.

In de reeks ‘Jong & vennoot’ laten we de jonge wolven van de accountancy aan het woord. Wie zijn ze, hoe zijn ze gestart en is dat nu een voordeel of toch misschien een nadeel, vennoot worden op jonge leeftijd? Deze reeks wordt je aangeboden door AdminPulse, kantoorsoftware die het jou als accountant makkelijker maakt.

Niel, hoe ben je in de accountancy gerold?

“In het middelbaar kreeg ik les van een leerkracht die zelf ook boekhouder was. Hij kon boeiend vertellen over de stiel. Samen met m’n broer, die in m’n klas zat, wist ik op m’n vijftiende: dat wil ik later doen. We hebben samen accountancy-fiscaliteit gestudeerd en zijn na een tussenstop ook samen bij hetzelfde kantoor beland. In 2015 zijn we na onze uren voor eigen cliënten beginnen werken. Het was zwoegen, dagen van soms 14, 15 uur. Onze middelen waren beperkt en software is een grote kost voor kleine kantoren. Maar de mond-tot-mondreclame deed zijn werk en onze klantenportefeuille groeide. In 2016 is Chiel-Jan naar VP Accountants gegaan om er op zelfstandige basis te werken. Twee jaar later ben ik ‘m gevolgd en hebben we al ons cliënteel bij VP Accountants ingebracht. Op dat moment zijn we ook vennoot geworden, naast de twee bestaande vennoten, het echtpaar Jan Van Cauwenbergh en Annelies Pint.”

Je was nog geen 30. Voor- of nadeel?

“Toen ik begon als zelfstandig accountant had ik het gevoel dat ik me moest bewijzen. Sommige klanten waren argwanend. Dat is er gaandeweg wel uit gegaan. Vandaag is het vooral een voordeel, denk ik, dat ik een jonge dertiger ben. Er verandert zoveel in onze sector, en kantoren moeten serieus investeren om mee te blijven. Het traject dat voor me ligt is nog lang, ik denk dus op de lange termijn.”

Je werkt elke dag samen met je broer. Hoe loopt dat?

“Uitstekend. Chiel-Jan is niet alleen mijn broer maar ook een van m’n beste vrienden. Al van jongs af. Als we drie keer ruzie hebben gehad, zal het veel zijn. Ook professioneel zitten we op één lijn. Voor mij is dat een zegen: er staat altijd iemand klaar om je aan te vuren, te luisteren en je bij een tegenslag een schouderklopje te geven. Na de werkweek spreken we in het weekend nog eens af. Onze partners en vrienden zeggen dan: “ze zijn daar weer met hun boekhoudersklap”. (lacht) Al proberen we de anekdotes wel luchtig en boeiend te houden.”

Niel in ’t kort


Levensmotto?
Het is belangrijk om te onthouden dat werk maar een middel is om onze doelen te bereiken en ons leven te leiden, en niet het doel op zich.
Beste investering ooit?
De inkoop van aandelen VP Accountants & Belastingconsulenten.
Lievelingsplek in België?
Regio Houffalize-Vielsalm: perfect voor weekendjes weg met vrienden en familie.
Favoriete stad in het buitenland?
Matera (Italië): een prachtige stad in de rotsen.
Lievelingslied?
Editors – No Sound but the Wind. Onvergetelijk live kippenvelmoment op Rock Werchter 2010.
Mooiste boek?
Ik lees eigenlijk geen boeken. Qua lectuur hou ik het op onlineartikels en blogs.
Je zou niet meer kunnen zonder?
Internet.
Mocht je geen accountant zijn geworden, dan had je wellicht gekozen voor?
Elektricien. Op een bepaald moment was het in mijn schoolcarrière kiezen tussen een technisch of een administratief beroep. Als ik de technische kant op was gegaan, zou ik voor elektricien zijn gegaan.
Waar haal jij energie uit?
Weekends, vakanties, festivals en feesten. Kortom, leuke momenten met vrienden en familie.
Wat is je geheime tip om te ontspannen?
Uitgebreid koken met mijn vriendin.

Volop verandering in de sector, zei je al. Wat valt je het meest op?

“De digitalisering, uiteraard, al zijn we daar al langer mee bezig. Paperless werken was al voor corona gangbaar bij ons. Ik schat dat we zonder al deze software misschien drie of vier mensen extra zouden moeten aanwerven – mochten die al te vinden zijn. Uitdaging is de prijsstijgingen van softwaretools door te kunnen rekenen aan de klanten, om de eigen marge te bewaken. De digitalisering maakt afstand wel relatief: we hebben klanten over heel België. Verder merken we dat eenmanszaken niet meer zo interessant zijn voor accountants, ook door de toenemende wettelijke verplichtingen. Daarnaast stoppen veel bijberoepers na een paar jaar, als ze zien dat het niet voldoende loont.”

Hoe ga je om met de deadlinestress?

“Uiteraard ervaren we die ook, maar onze organisatie is er wel op aangepast. We zijn met 12 – vier vennoten en acht medewerkers – en iedereen heeft een haalbaar werkpakket. Aan mensen die bij ons startten en gingen overwerken heb ik nog gezegd: ga maar naar huis, we verwachten niet dat je hier standaard extra uren klopt. Ik vind dat maar correct: ze worden er niet voor betaald, en zo houdt men het vol. Op termijn wreekt zich dat, denk ik, als je je mensen te zwaar belast. Dankzij onze verregaande digitalisering blijft het ook in de aanloop naar de btw- en belastingaangiftes menselijk. Facturen zijn al digitaal opgeladen en up-to-date. Zo wordt het werk verspreid over een heel jaar, in plaats van op enkele piekmomenten. Al is het niet altijd vanzelfsprekend. Zo was er ooit tegelijk een collega met moederschapsrust en een andere ziek. Dan vangen we dat eerst als vennoten op, voor we de medewerkers een extra inspanning vragen.”

Jij koos op jonge leeftijd voor de accountancy. Een keuze die maar weinig jongeren meer maken. Wat valt eraan te doen?

“Jongeren komen te laat in aanraking met fiscaliteit en boekhouding. Dat moet in het middelbaar gebeuren. In het hoger hebben ze hun keuze al gemaakt. En de drempel is ook hoog hé: na drie jaar studeren moet je nog drie jaar stage doen, tussentijdse examens afleggen, eindexamen doen, voor een jury verschijnen, intussen lidgeld betalen, een dure verzekering afsluiten en verplicht aanwezig zijn op opleidingen. Zonder passie red je het niet. En toch heeft onze stiel serieuze troeven. Als accountant kun je de hele dag achter je pc zitten, als je dat wil, maar evengoed volop contact met klanten hebben. Je kunt in accountancykantoren aan de slag, in grote bedrijven, zelfs in andere financiële beroepen. Flexibele uren, 4/5, 3/5: het is doorgaans allemaal bespreekbaar, zodat de combinatie met een gezin perfect mogelijk is. En het loon is zeker niet slecht. Zelf hou ik vooral van de vertrouwensband met m’n klanten. Als accountant leer ik hen echt kennen, tot de naam van hun hond toe.”

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.