Fatima en Maxim zijn jong en ambitieus: “De leuke aspecten van onze job komen veel te weinig aan bod in de opleiding”

AccountancyVandaag brengt ondernemende accountants samen in een informele setting. Fatima Isarti en Maxim Delbeke zijn twee van de gedreven jonge accountants die hun netwerk en kennis een stevige boost geven tijdens Jong & Vennoot live. Tijd voor een babbel met de toekomst van de accountancy.

Twee mensen, twee verhalen. Maxim trad in de voetsporen van vader Ignace. “Ik lag in m’n wieg naast z’n bureau”, lacht hij. Toch was accountant worden niet meteen Maxims droom. “Een leerkracht in het zesde middelbaar kon me overhalen. ‘Je gaat dat toch niet doen, zeker?’, was de eerste reactie van m’n vader.”

“Ik wil de werking nog verbeteren, zorgen dat de collega’s tevreden zijn, dat ons werk kwaliteitsvol blijft. Gezond groeien dus.”

Keuze voor accountancy door hoofddoekenverbod

Op het einde van Fatima’s middelbaar stelde de school een lerarenopleiding of rechten voor. “Net voor het hoofddoekenverbod in openbare gebouwen inging, had ik beslist dat ik een hoofddoek wou dragen. Probleem dus voor mij: onderwijs of advocatuur ging niet. M’n buurvrouw werkte op de boekhouding van een groot bedrijf en ik keek naar haar op. Dus koos ik voor accountancy-fiscaliteit.” 

Tijdens een stage bij een multinational in haar derde jaar echter leerde Fatima dat dat niks voor haar was. “Internationale wetgeving zei me weinig, en ik voelde me er in vakjes geduwd. Ik wou voor een accountancykantoor gaan werken, om een boekhouding van a tot z te voeren.”

In juli 2012 startte Fatima bij Dielens & Van Bosstraeten in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) en daar werkt ze nog steeds. Intussen maakt ze deel uit van het management en ondersteunt ze de vennoten Roel Dielens en Nico Van Bosstraeten. 

“In het zesde middelbaar geven we presentaties om scholieren warm te maken voor een boekhoudrichting. Dan vertellen we vooral dat onze job veel meer is dan achter een computer zitten.”

Vader associeerde zich met jongere vennoot

Maxim deed z’n stage bij EY en kreeg er nog tijdens die stage een contract aangeboden. “Ik trok er mee de digitalisering. Na anderhalf jaar ben ik verhuisd naar een kleiner kantoor in Waregem. Daar zag ik ook eenmanszaken, bijberoepers en kleine vennootschappen.”

“M’n vader werkte lang alleen, maar heeft zich in 2019 geassocieerd met een jongere accountant, Jorn Verledens. In april 2020 ben ik dan naar hun kantoor Delbeke & Verledens Accountancy in Aalbeke (Kortrijk) overgestapt, midden in corona. Het was de enige keer dat we uitstel kregen voor de btw-aangifte. Ik kon de btw-periode nog volledig afsluiten in Waregem en mocht dat daarna bij mijn vader nog eens overdoen.” (lacht)

“Scholen moeten praktijkgerichter lesgeven. Al komen er nu ook al tweedejaarsstudenten op stage, da’s positief.”

Bert Vandebuerie laat Maxim aan het woord tijdens de kick-off van Jong & Vennoot

Jullie zijn allebei nog jong: Fatima 32 en Maxim 28. Toch spelen jullie al een belangrijke rol binnen jullie kantoor.

Fatima: “Momenteel ben ik senior dossierbeheerder en leid ik het dagelijks bestuur. Het manusje-van-alles, noemen ze me.” (lacht) “Verder beheer ik een 60-tal eigen dossiers en ben ik bezig aan m’n laatste jaar voor m’n ITAA-titel. Ik ben ambitieus en grijp de kansen die ik krijg.” 

“Vrienden van mij zeggen nu: jij hebt toch wel een boeiende job. Ze moesten dat tien jaar eerder hebben geweten!”

Maxim: “Ik hoop dat ik op termijn de kans krijg om vennoot te worden en ons kantoor nog verder kan helpen groeien. Dan heb ik het niet alleen over medewerkers of dossiers. Ik wil de werking nog verbeteren, zorgen dat de collega’s tevreden zijn, dat ons werk kwaliteitsvol blijft. Gezond groeien dus. Intussen zijn we met 11 mensen. Een jaar geleden verhuisden we van het gebouw van m’n vader, dat te klein was geworden, naar een groter pand met een professionele uitstraling.”

Wat zijn volgens jullie de grootste uitdagingen in de sector?

Fatima: “Mensen vinden. Als je ziet hoe weinig er afstuderen … In het zesde middelbaar geven we presentaties om scholieren warm te maken voor een boekhoudrichting. Dan vertellen we vooral dat onze job veel meer is dan achter een computer zitten.”

“Onze laatste 2 medewerkers hebben we via recruitment gevonden. Met 35 zijn we intussen. Dubbel zoveel als toen ik begon.”

Maxim: “Een gevolg van de schaarste aan medewerkers is dat bijberoepers en kleine zelfstandigen geen accountant meer vinden. Het is uiteraard logisch om eerst de klanten te weigeren die amper iets opbrengen, kantoren moeten rendabel blijven. Alleen lost dat het probleem niet op.”

Napraten bij een gezonde lunch

Heeft jullie opleiding jullie voldoende voorbereid op de job?

Fatima: “Na m’n bachelor accountancy-fiscaliteit heb ik in avondschool nog fiscale wetenschappen gedaan. Ik kreeg er de basis mee, die je absoluut nodig hebt, maar pas op kantoor leerde ik alle regels toepassen in programma’s. Scholen moeten praktijkgerichter lesgeven. Al komen er nu ook al tweedejaarsstudenten op stage, da’s positief.”

Maxim: “Ik vind dat al in het middelbaar meer over accountancy moet worden gesproken. In economie hoorden we daar amper iets over. Nu, ik heb zelf nooit gedacht dat accountant een ‘stoffig’ beroep is. Thuis zag ik de klanten van m’n pa over de vloer komen. Alleen: de meeste mensen hebben thuis geen accountant, en moeten op andere manieren kennismaken met de fijne aspecten van de job, zoals het klantencontact en het feit dat je zoveel kunt betekenen voor ondernemers.”

Fatima: “Daarom blijft onze job voorlopig een knelpuntberoep: omdat het leuke deel – adviesverlening en optimalisatie – te weinig aan bod komt tijdens de opleiding.”

Maxim: “Vrienden van mij zeggen nu: jij hebt toch wel een boeiende job. Ze moesten dat tien jaar eerder hebben geweten!” 

Als jonge mensen spelen jullie ongetwijfeld met IT, AI en nog wat van die letterwoorden. Is de accountancy ‘mee’?

Fatima: “Digitalisering en AI zijn een must en een win voor je kantoor. Maar het kost allemaal veel geld. En je kunt al die tools maar tot op een bepaald niveau doorrekenen aan je klanten. De rest draag je zelf, en dat is niet min.”

“Sinds kort gebruiken we AI met de Silverfin Assistant. Een uitdaging op kantoorniveau is om heel het team mee te krijgen.” 

“En uiteraard moeten ook je klanten volgen. We voeren nu een campagne om tegen eind 2024 al onze klanten digitaal te laten aanleveren.”

Maxim: “Na m’n overstap naar Delbeke & Verledens heb ik de dossiers van m’n vader gedigitaliseerd. Jorn was al eerder begonnen met tools als Silverfin en Billit. Op die manier werd onze werking over het hele kantoor gestroomlijnd.” 

“De digitalisering laat ons toe om onze job nog beter te doen, maar komt niet in onze plaats. Al van in het begin van m’n studies zeiden sommige mensen me dat de boekhouder gaat verdwijnen. Gezever, vind ik dat. Ons beroep evolueert, dat wel. Vooral op inputvlak is alles stukken efficiënter geworden. En met AI zitten we nog maar aan het begin. Maar ook dat zal ons niet vervangen, wel versterken, als we er goed mee leren werken. Mensen hebben nog altijd graag een ander mens voor zich. Je checkt dokter Google, maar gaat daarna toch naar je dokter. Die vertrouw je. Net zo bij accountants.”

Ook jong & ambitieus en benieuwd naar ons programma?

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Lieselot Casier (Howest): “Digitale  tools maken je werk niet per se makkelijker”

Werkplekleren, praktijkgerichte vakken én een rugzak vol veelgebruikte digitale tools: zo bereidt Howest z’n graduaatstu...

Stress binnen een accountantskantoor: hoe kan je het welzijn van medewerkers en bestuurders waarborgen?

Stress op het werk? Dat is een steeds vaker voorkomend probleem. Van medewerkers tot vennoten, van ondernemers tot zelfs...

De Accountancyklas: dit moet je onthouden als accountant

In samenwerking met Accountants Academy hebben we de voorbije maanden tien opleidingsverantwoordelijken accountancy-fisc...

Hümeyra Özdemir (Arteveldehogeschool): “Als accountant verkoop je kennis met een menselijke touch”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Eva Vanspauwen en Carline Vuylsteke (UCLL): “Onze studentenaantallen groeien”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Nathalie Vlamynck (Howest): “Door AI moet de accountant van morgen nog kritischer worden”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Lien Van Praet (Thomas More): “De brug slaan tussen complexe materie en de ondernemer, dat zal AI nooit overnemen”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Hoe kijkt Gen Z naar de accountancy? Twee ambitieuze twintigers aan het woord

Eris Hasa is een zij-instromer van 26 die voorheen elektricien was. De net 22 geworden Sevgi Yilmaz combineert haar acco...

Thomas De Jonckheere (Erasmushogeschool Brussel): “Wanneer komt er een reeks over accountants zoals Topdokters”?

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Van klaslokaal tot kantoor: de impact van Silverfin op het vak Accountancy: “We stellen de studenten gerust dat hun toekomstige job niet zal verdwijnen”

Het zijn onzekere tijden voor heel wat studenten Accountancy aan de hogeschool. Met tal van buzzwords als digitalisering...

Els Tryssesoone (Odisee Hogeschool): “Met de fiets op ‘beroepensafari’ in en rond Aalst”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Nele Galle (AP Hogeschool): “Tekort aan mensen? Verruim je instroomprofiel”

Ze leiden de accountants van morgen op. Maar wie zijn de opleidingshoofden en docenten accountancy-fiscaliteit in onze V...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.