War for talent: aannemen van boekhouders duurt meer dan een jaar
De accountant wordt al jaren gekenmerkt als knelpuntberoep, maar nog nooit was het tekort aan accountants zo groot als nu. Op dit moment duurt het doorgaans een jaar om een positie als accountant in te vullen. Dat komt niet alleen door de vergrijzing van de arbeidsmarkt, ook de verkleinde pool waaruit bedrijven en HR-medewerkers talent kunnen zoeken is een belangrijke reden. Tegelijkertijd blijft het aantal ondernemingen groeien. Dat zet de huidige boekhouders en accountants nog meer onder druk. Dat zegt business softwareontwikkelaar Exact en bewijst ook de studie van knelpuntberoepen in 2022 van VDAB.
Toch schuilt er achter deze uitdaging ook een opportuniteit, weet Exact. Geavanceerde digitalisatie en automatisatie kunnen het tekort niet alleen ondersteunen maar vooral het menselijk talent aanvullen en versterken. Op die manier kunnen accountants meer ruimte vrijmaken voor een persoonlijke benadering en proactieve adviesverlening op maat om zo het verschil maken.
De accountant anno 2022
Accountants zijn geen wandelende rekenmachines meer. Ze zijn vandaag echte bedrijfscoaches, die ondernemingen adviseren aan de hand van real time data, die ze analyseren en interpreteren. Die analyses en de adviesverlening dragen zo bij aan verbetering en groei van bedrijven. Toch komt dat niet overeen met het imago dat de accountant anno 2022 nog steeds heeft.
“Het takenpakket van een accountant is zoveel meer dan cijferwerk alleen”, bevestigt Geert Grauls, Sales Manager bij Exact. “Het adviseren en bijstaan van cliënten behoort evengoed tot de nodige vaardigheden. Het is van essentieel belang dat accountants de taal spreken van de klant om aan diens noden te voldoen en bijkomend het overzicht bewaren over de administratie en cijfers die met de job gepaard gaan. Een accountant is met andere woorden vergelijkbaar met een bedrijfscoach die dankzij proces- en sectorkennis de ondernemer helpt groeien en inspelen op huidige trends.”
Digitalisering en automatisering als vangnet
Deze uitdagingen zullen niet meteen verdwijnen. Daarom is het des te belangrijker om als bedrijf vooruit te kijken op lange termijn. Kiezen voor digitale transformatie wordt noodzakelijk. Een groot deel van de Belgische accountants beschikt al over één of meerdere geïntegreerde boekhoudsystemen en geeft een hoge prioriteit aan verdere digitalisering. Daarnaast geeft ook nog eens 39% aan actief op zoek te zijn naar digitale oplossingen die de bedrijfsgroei stimuleren en processen optimaliseren. Dat blijkt uit de KMO-barometer van Exact. De toenemende digitalisatie en verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie maken dat de klemtoon minder op het inboekingswerk ligt en meer op de analyse en interpretatie van data, dienstverlening en het verlenen van advies.
Om daartegenover de huidig beschikbare werkcapaciteit maximaal in te zetten en digitalisatie optimaal te laten renderen, blijft ook consolidatie van bedrijven een trend. Door het samenvoegen van bedrijven kunnen resources, waaronder het personeel op hun beurt efficiënter ingezet worden.
“Door middel van digitalisatie en automatisatie met Exact Online kan het tekort aan accountants al deels worden opgevangen. Op die manier krijgt de accountant meer tijd en ruimte om ook het menselijke aspect van de job verder te ontwikkelen. Daarnaast speelt ook het (financieel) samenvoegen van bedrijven een grote rol in efficiënt werken en het opvangen van het knelpuntberoep. Er zijn met andere woorden minder handen nodig om het tekort op te vangen waarbij een correcte verwerking wordt gegarandeerd”, sluit Geert Grauls af.