Rust in het hoofd. En tijd voor ontspanning: eigen groenten en fruit kweken in z’n moestuin, en kippen houden. Voor Frank Soenen van Titeca pro accountants & experts is digitaliseren met tools als Silverfin méér dan efficiënter gaan werken. Hij krijgt er ook een stukje privéleven mee terug.
Eerder dit jaar nam Titeca Bofisc over en ontstond een accountancygroep met zo’n 450 medewerkers verspreid over kantoren in West- en Oost-Vlaanderen. “In zo’n groter geheel kan beter worden gewaakt over persoonlijke grenzen”, zegt Frank. “Het werk wordt over meer mensen verdeeld, waardoor je niet in het rood moet gaan. En zo’n organisatie beschikt over gespecialiseerde kennis. Heb je een vraag, dan is een interne expert maar een telefoontje verwijderd. Voor elk topic heeft Titeca wel iemand in dienst.”
“Tools brengen ook structuur. Iedereen verwerkt en rapporteert dossiers binnen Silverfin op dezelfde manier.”
Beter gebruik van software
Bofisc wás al aan het digitaliseren, maar Titeca stond nog een paar stappen verder, zegt Frank. “Van veel software gebruik je als kleiner kantoor misschien 30% van de mogelijkheden. Binnen Titeca, met al die experts, passen we meer functionaliteiten toe. En we stappen ook zelf naar de softwarehuizen voor toepassingen op maat. Zo hebben we onlangs een rapport gemaakt in Silverfin specifiek voor managementvennootschappen. Silverfin luistert naar z’n klanten en zo wordt de tool almaar beter.”
“Op het ITAA-congres zie ik de angst in de ogen van sommige collega’s.”
Minder checks, meer tijd
“Tools brengen ook structuur. Iedereen verwerkt en rapporteert dossiers binnen Silverfin op dezelfde manier. Doordat de software veel zelf invult en controleert – denk aan de CO2-uitstoot, de voordelen alle aard, de rekeningen-courant en noem maar op, moeten wij minder checken en winnen we tijd voor fiscale vraagstukken en proactieve dienstverlening. Dat bevordert dan weer de duurzame samenwerking met de klanten en zorgt ervoor dat ik mijn kwaliteiten als adviseur kan uitspelen.”
Nog minstens vier jaar, zolang blijft Frank nog aan boord. “Als ik dan op m’n 63ste nog gezond ben, nog goesting heb en ze me nog willen, doe ik gerust nog wat voort. M’n vrouw is zes jaar jonger en geeft les, misschien gaan we dan allebei parttime werken en bollen we samen uit.”
“In het begin van m’n carrière kwam ik elke avond pas om 22 uur thuis, nu is dat 18.30 uur, ten laatste 19 uur.”
Computer van 200.000 frank
In z’n mooie en lange carrière heeft Frank veel zien veranderen. “Als jonge twintiger ben ik begonnen op twee schragen en een plank, met een Intel 286. Een computer die ik met m’n eigen centen heb gekocht voor 200.000 Belgische frank. 5000 euro in geld van vandaag, nog zonder de inflatie. Computers vandaag zijn oneindig veel krachtiger én goedkoper: van 4 maandinkomens naar een vierde van een maandinkomen. En als medewerker hoef je ‘m niet meer zelf te kopen.” (lacht)
“Een van m’n uitspraken is dat 30% van de zelfstandigen dat eigenlijk beter niet zou zijn. Dat zijn vaak ook de mensen die weigerachtig staan tegenover nieuwe software en halsstarrig blijven binnenkomen met hun papieren. Daardoor kunnen ze bij alsmaar minder boekhoudkantoren terecht, en de kantoren die hen wel nog aanvaarden, gaan op termijn wellicht verdwijnen. Op het ITAA-congres zie ik de angst in de ogen van sommige collega’s. Als klein kantoor kún je niet meer met alles mee zijn, al die kennis, al die software.”
“Straks pik ik m’n vrouw op en gaan we samen sporten met een personal coach. Vroeger had ik daar helemaal geen tijd voor.”
Beter en sneller resultaat
“Ik heb nog les gehad over ‘doorschrijfboekhouden’. Al heb ik dat practicum wel gebrost, ik zag er het nut niet van in.” (lacht) “Vandaag weten we: inboeken verdwijnt. Kijk naar Finland en Zweden, daar is het al zover. Vroeger liepen we rond met bakken vol classeurs. Nu neem ik m’n laptop mee naar een klant en tover ik met een druk op de knop iets tevoorschijn dat 50 keer beter is dan wat we vroeger toonden, met veel meer informatie.”
“Je ziet direct waarom kostenpost X of Y is gestegen. En je kunt binnen sectoren gaan vergelijken. Zo vertel je een opticien meteen of die in vergelijking met collega’s wel de juiste marge hanteert.”
“Ik heb zowel de automatisering als de digitalisering van op de eerste rij meegemaakt. Gunstige evoluties, zonder twijfel. Alleen kan digitalisering niet alles vervangen. Hoe je met problemen omgaat en zaken oplost, daarvoor heb je een mens nodig, met jaren ervaring. We gaan enorm moeten blijven trainen op advisering en probleemoplossing.”
Allemaal vier-vijfde?
“Ik ben er trouwens van overtuigd dat we in de toekomst allemaal vier-vijfde gaan werken. Uit noodzaak, omdat we geen schoonmakers meer gaan vinden, geen tuinmannen, nog minder leerkrachten dan vandaag. De digitalisering zal ook mogelijk maken dat we wat minder uren gaan kloppen.”
Dat doet Frank nu al, iets minder werken. “In het begin van m’n carrière kwam ik elke avond pas om 22 uur thuis, nu is dat 18.30 uur, ten laatste 19 uur. Ik ben meer ontspannen en straal dat ook uit. En ik ga met de fiets naar het werk: 20 kilometer per dag. Dat gaat een beetje trager dan met de auto, maar ik kom nooit opgejaagd aan en sta nooit in de file. Ik heb een helm met lichtjes en radio, en een jas voor motorrijders: wind of regen deert me niet. Het is gewoon een mindset.”
Sporten met vrouw
Rust in je hoofd: dat noemt Frank het voornaamste gevolg van zowel digitalisering als werken binnen een grotere organisatie. “Een tool als Silverfin, die zoveel onderdelen van de post-accounting automatiseert, maakt m’n dagen lichter en korter. En dat heeft een positief effect, zowel op de kwaliteit van onze dienstverlening, als op allerlei aspecten in m’n leven. Straks pik ik m’n vrouw op en gaan we samen sporten met een personal coach. Vroeger had ik daar helemaal geen tijd voor.”
Je vindt Frank ook geregeld in z’n moestuin en tussen z’n kippen. “Niet lachen, maar ik heb zowel een start to moestuin als start to kip-cursus gevolgd.” (lacht) “Je zou ervan verschieten wat er allemaal te weten valt over kippen houden. En m’n collega’s verras ik geregeld met bio-eieren.”