Als één van de seniors bij Silverfin heeft Sylvie Den Ticht dagelijks contact met haar groot netwerk in accountancy. Zij houdt, met andere woorden, als geen ander een vinger aan de pols van wat er reilt en zeilt in de sector. Het maakt dat ze bijzonder goed geplaatst is om trends te ontwaren en te benoemen. En… dat is ook exact wat ze heeft gedaan voor AccountancyVandaag. Over naar Sylvie.
Trend 1: automatisatie en integratie zijn essentieel
“Wat opvalt, is dat accountancykantoren meer dan ooit digitaal werken en die trend zal zich alleen maar verder doorzetten”, vertelt Sylvie Den Ticht. “Sinds de covidpandemie is het echt de norm geworden. Alles moet digitaal beschikbaar zijn, zodat mensen op om het even welke plek met hun dossiers aan de slag kunnen gaan. Wie digitaal zegt, zegt natuurlijk ook automatisatie. Het ene is onlosmakelijk verbonden met het andere. In een sector als de accountancy is automatisatie trouwens echt broodnodig. Het is geen geheim dat de instroom van nieuwe arbeidskrachten problematisch is. Het werk moet dus zo efficiënt mogelijk georganiseerd worden. Automatisatie en integratie zijn meer dan een logische stap, ze zijn essentieel. Zo kom je tot connected data: alles is met elkaar verbonden via één platform. Daar ligt de toekomst. Die zal geconnecteerd zijn, of gewoon niet zijn. Vanuit Silverfin zijn we natuurlijk goed geplaatst om dat vanaf de eerste rij vast te stellen.”
Trend 2: samen op zoek naar nieuwe talenten
De arbeidskrapte die de accountancysector noopt tot digitalisering en automatisering zorgt ook voor een war for talent. Als je maar moeilijke nieuwe accountants vindt, moet je het beroep op alle mogelijke vlakken zo aantrekkelijk mogelijk maken’, aldus Sylvie.
“Werkgevers doen niet alleen veel moeite om nieuwe medewerkers aan te trekken, ze zetten ook alles op alles om werknemers bij zich te houden. Opmerkelijk is, vind ik, dat er nu verschillende initiatieven zijn waarin de sector zich als één ‘blok’ presenteert op de arbeidsmarkt. De gedachte daarachter is dat je samen meer impact kan hebben dan alleen.
Ook een onafhankelijk adviesbureau in employee benefits zoals Simplex speelt daar op in. Vanuit Silverfin hebben we natuurlijk voortdurend contact met accountants en we horen bijna dagelijks hoe moeilijk het is om vers bloed binnen te halen. Van afgestudeerden die in september gestart zijn, horen ze dat ze toch andere verwachtingen hadden van het beroep. Accountancykantoren doen er alles aan om de job aantrekkelijk te maken. Via automatisatie en digitalisatie, maar ook door zich als werkgever flexibel op te stellen.”
Snelle vragenronde
Door de automatisering wordt de rol van pure inboekers steeds kleiner. Zijn ze met uitsterven bedreigd of zullen ze wellicht omgeschoold worden richting deze of gene specialisatie?
Sylvie: “Dat zal sterk afhangen van de grootte van het kantoor. In grotere kantoren zullen mensen de weg vinden naar een specialisatie, op basis van hun interesse en vaardigheden. Daar is manuele input een uitdovend iets. Kleinere kantoren hebben vaak minder tools en dus minder automatisering, waardoor je aangewezen blijft op manuele input en dat zal nog wel even zo blijven. Al is het mijn inschatting dat die kleine spelers uiteindelijk zullen opgaan in de grote accountancybedrijven.”
Blijven er dan alleen grote spelers over?
Sylvie: “Niet alleen, maar het zal wel de hoofdmoot zijn. Bepaalde klanten zullen inderdaad heel graag bij de boekhouder om de hoek blijven gaan. Iemand die ze goed kennen, vaak persoonlijk zelfs, en in wie ze veel vertrouwen hebben. Maar de ondernemers die vooruit willen en meer advies verwachten, zullen al snel botsen op de limieten van zo’n kleiner kantoor. Hoe dan ook speelt ook hier de wet van vraag en aanbod. Zolang de vraag er is, zullen kleine kantoren niet verdwijnen of toch zeker niet op korte en middellange termijn.”
In Nederland zie je dat de advieskantoren en de compliance kantoren duidelijk zijn afgescheiden van elkaar en elk hun eigen focus hebben. Zie je dat ook in Vlaanderen die kant uitgaan?
Sylvie: “Dat zou inderdaad wel eens de richting kunnen zijn die de sector ook bij ons inslaat. Ik verwacht voor België vooral dat grote kantoren meer de adviesrol op zich nemen en daarvoor gespecialiseerde profielen aantrekken qua expertise terwijl de kleine kantoren vooral de nadruk leggen op dicht bij de klant staan en compliance werk. Het zal vooral de klant zijn die zal beslissen voor welk type accountant hij/zij de voorkeur zal hebben.”
Trend 3: bredere dienstverlening en andere prijsmodellen
“Doordat er meer geautomatiseerd wordt, komt er meer tijd en ruimte vrij om andere taken op te nemen. Je ziet dan ook dat accountancykantoren meer en meer inzetten op dienst- en adviesverlening”, zegt Sylvie. “Onderschat ook niet de impact van nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld de ESG-verplichting (Environmental, Social & Governance) die recent in voege is getreden. Bedrijven mogen zich niet alleen op winst focussen, maar moeten ook rekening houden met verschillende duurzaamheidsaspecten. Accountants hebben daar een grote rol op te nemen, niet alleen op het vlak van advies, maar ook wat betreft compliance, al kan die voor een stuk overgenomen worden door tools. Silverfin vangt dat al in belangrijke mate op.”
“Samen met een veranderende dienstverlening zie je overigens ook het prijsmodel evolueren”, vervolgt Sylvie. “Vroeger werkten accountants meestal per uur, terwijl ze vandaag meer en meer pakketprijzen aanbieden. De aangifte van bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting of het afsluiten van de jaarrekening gebeurt dan tegen een vast, forfaitair bedrag.”
Trend 4: overnames en merges
“Een vierde en onmiskenbare trend is dat het accountancylandschap zichzelf in snel tempo hertekent door een groeiend aantal overnames en merges. Die beweging is al een tijdje aan de gang, maar gaat nu echt wel crescendo. Kleine en zelfs grotere kantoren gaan samen om de krachten te bundelen. Er zijn ook kleine(re) kantoren die opgaan in grote spelers. Op die manier krijgen klanten meer specialisaties en een bredere dienstverlening aangeboden.”
“De accountancy van morgen zal geconnecteerd zijn… of níet zijn.” (Sylvie Den Ticht)