Eén kmo op de drie maakt zijn facturen op in Word

Meer dan één Belgische kmo op de drie (36%) verstuurt zijn facturen nog met de post, al dan niet in combinatie met een e-mail of boekhoudprogramma. Ook opvallend: nog eens één op de drie kleine tot middelgrote bedrijven maakt zijn facturen op in Word (37%). Op het vlak van elektronische facturatie doet Vlaanderen iets beter dan Brussel en Wallonië: slechts één op de vier (27%) kmo’s stuurt zijn facturen nog op met de post.

Vraag: Ik beschouw de boekhouding als… *


BelgiëVlaanderen
Een strategische tool58,6%56,6%
Een kostenpost38,7%35,7%
Een bron van stress38,3%35,3%
Onverstaanbaar24,6%17,7%
Nutteloos17,5%10%
* meerdere antwoorden mogelijk

“Een boekhouding bijhouden kost inderdaad tijd en geld, maar het laat je ook toe waardevolle inzichten te verwerven over je bedrijf. Vooral in economisch onzekere tijden is het goed om er extra bovenop te zitten. Het is dan ook opvallend vast te stellen uit het onderzoek dat bijna één bedrijfsleider op de vijf (19%) zijn cashflow niet begrijpt”, aldus Gunther Slaets, Verkoopdirecteur bij Horus Software.

Rol van de boekhouder

Voor de boekhouder is er dus een speciale rol weggelegd om de bedrijfsleider te ondersteunen en te adviseren. Nochtans geeft maar één leidinggevende op de twee (49%) aan financieel advies te krijgen van zijn accountant. Het merendeel van de boekhouders (86%) focust zich in eerste instantie op de btw-aangifte.

Vraag: Mijn boekhouder helpt mij bij… *


BelgiëVlaanderen
De btw-aangifte85,9%87,9%
Fiscale optimalisatie63,7%69,7%
Financieel advies48,9%52,5%
Ingeven van facturen42,2%40,4%
* meerdere antwoorden mogelijk

“Dat is ontzettend jammer. Uit ons onderzoek zien we dat zes bedrijfsleiders op de tien (59%) minder dan vier keer per jaar in gesprek gaan met hun boekhouder. Ze zoeken belangrijke informatie liever op op het internet, de krant of LinkedIn. Vaak hebben boekhouders geen tijd. Door tijd vrij te maken via bijvoorbeeld een digitale app kunnen ze zich meer gaan focussen op activiteiten met echte toegevoegde waarde, zoals begeleiding en advisering”, besluit Gunther Slaets.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door iVox in opdracht van Horus Software bij 452 Belgische kmo’s tot 250 werknemers in mei 2023.

Lees verder op de site van Horus