Goed nieuws voor accountants die te maken hebben met eenmanszaken in hun klantenportefeuille. De nieuwste update van Silverfin maakt het verzamelen en verwerken van gegevens voor de afsluiting van eenmanszaken veel efficiënter. We spraken met Sylvie Den Ticht, productmanager voor België bij Silverfin, over de mogelijkheden van de nieuwe eenmanszakenmodule.

Als accountant besteed je jaarlijks veel tijd aan het verzamelen, verwerken en invullen van gegevens die nodig zijn voor de afsluiting van eenmanszaken. Dankzij de templates van Silverfin kan dit werk nu aanzienlijk sneller en gemakkelijker worden uitgevoerd.

"Accountants gebruiken meestal Excel voor de voorbereiding van de aangifte van eenmanszaken. Het Silverfin-pakket voor vennootschapsbelasting was oorspronkelijk niet ontworpen voor eenmanszaken. Dat was een tekort in het aanbod van Silverfin, vandaar dat we deze uitbreiding hebben ontwikkeld. Vroeger hadden we één template, maar sinds vorig jaar zijn dat er vijf geworden."

Deze nieuwe module bevat alle templates die nodig zijn voor de voorbereiding van deel 2 van de aangifte in de personenbelasting voor eenmanszaken:

  1. Template voor het invullen van de belastingcodes voor deel 2 van de personenbelasting.
  2. Template voor de grootste voorbereiding, de 'kosten' template.
  3. Template voor de berekening en aangifte van de investeringsaftrek.
  4. Template voor de berekening en aangifte van het belastingkrediet.
  5. Template voor de sociale bijdragen.

Efficiëntie - snelheid en automatisering

Daarnaast verloopt de gespreide investeringsaftrek nu automatisch, wat voor accountants erg belangrijk is. De desinvestering werd eerder niet opgenomen in het belastingkrediet, maar nu wel."

"Op het gebied van efficiëntie bij het toewijzen van de rekeningen, zaten veel dossiers vol met rekeningen met nul-saldo's. Accountants kunnen ervoor kiezen om die rekeningen nu niet te tonen, zodat ze meteen de rekeningen zien die ze moeten toewijzen. Bij het invoeren van beroeps- en fiscale beperkingen moest dit voorheen telkens apart worden gedaan voor elke rekening. Maar omdat dezelfde categorie vaak dezelfde beperking heeft, zoals restaurantkosten, kan die als categorie worden aangemaakt, zodat de ingevoerde beperking automatisch aan alle onderliggende rekeningen wordt toegevoegd," aldus Sylvie.

"De rekeningen kunnen bijvoorbeeld ook worden gelinkt met Silverfin hashtags om eventuele subsidies (zoals Covid-19 subsidies) automatisch op te nemen in het overzicht."

Kosteloos voor klanten

Voor klanten die al gebruikmaken van Silverfin wordt deze uitbreidingsmodule gratis aangeboden. Er zijn alleen kosten verbonden aan extra dossiers buiten de huidige licentie.

Dit Silverfin-pakket wordt voortdurend up-to-date gehouden en bijgewerkt op basis van waardevolle feedback van gebruikers. Het is ook altijd in overeenstemming met eventuele wetswijzigingen.

Hoe werd dit nieuwe pakket in de praktijk getest?

"Deze nieuwe en uitgebreide module werd zeer positief ontvangen door accountants die nog steeds hun eigen templates gebruiken. Klanten die het pakket mochten bèta-testen, waren vol lof over de uniforme werkwijze met collega's op meerdere locaties."

Deze eenmanszaakmodule bevat de volledige voorbereiding van de aangifte personenbelasting en via een verbinding met Fintrax (vanaf augustus 2023) wordt vervolgens de aangifte doorgegeven aan Tax-on-web.

In samenwerking met Silverfin

Lees ook de getuigenis van liberoo en Van Gaver

Lees verder op de site van Silverfin