Dit artikel verscheen eerder bij Yuki.
CSRD-rapportage, ESG-rapportage, duurzaamheidsrapportage: om een leefbare wereld te garanderen voor onze generatie en de volgende, wordt het voor tal van bedrijven verplicht om te gaan rapporteren op vlak van duurzaamheid. En in deze verschuiving is een cruciale rol voor de accountant weggelegd. In deze blog zoomen we dieper in op de nieuwe CSRD-wetgeving, leggen we uit wat dit voor jou als accountant betekent en focussen we ons op welke kansen deze duurzaamheidsrapportage biedt.
Wat is CSRD of CSRD-rapportage?
CSRD (voluit: Corporate Sustainability Reporting Directive) is een EU-initiatief dat bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun impact op mens, milieu en maatschappij. Op die manier wil een CSRD-rapportage ervoor zorgen dat de transparantie en eerlijkheid van duurzaamheidsinformatie wordt verhoogd, waardoor de verschillende stakeholders beter geïnformeerd worden.
Investeerders, consumenten en medewerkers krijgen dankzij deze verplichting een heldere inkijk in de niet-financiële prestaties van een bedrijf. Met een verbeterde bewustwording als gevolg. Zo zoomt een CSRD-rapportage bijvoorbeeld in op hoe bedrijfsactiviteiten bijdragen aan de vooropgestelde duurzaamheidsdoelen of hoe er omgegaan wordt met specifieke risico’s en kansen op vlak van duurzaamheid.
CSRD-rapportage: verplicht vanaf 2024
Vanaf 2024 is de CSRD-rapportage verplicht voor tal van bedrijven uit de Europese Unie, waaronder België en Nederland. De wet- en regelgeving omtrent CSRD zal bovendien gradueel uitgebreid worden tijdens de komende jaren en ziet er tot op heden als volgt uit:
- CSRD-toepassing over boekjaar 2024: De CSRD-rapportage is verplicht voor alle grote bedrijven die vandaag ook al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen. Dit zijn grote beursgenoteerde bedrijven en instellingen van publiek belang, evenals banken en verzekeraars.
- CSRD-toepassing over boekjaar 2025: De CSRD-rapportage is van toepassing op alle bedrijven die aan minimaal twee van de volgende drie criteria voldoen: 1. een omzet van meer dan €50 miljoen per jaar, 2. een balanstotaal van meer dan €25 miljoen of 3. meer dan 250 werknemers (gemiddeld over een jaar)
- CSRD-toepassing over boekjaar 2026: Vanaf boekjaar 2026 geldt de wetgeving omtrent Corporate Sustainability Reporting Directive voor alle andere beursgenoteerde bedrijven, met uitzondering van micro-ondernemingen.
Let wel op: aangezien bedrijven ook moeten rapporteren over hun waardeketen, zullen veel meer bedrijven indirect gevraagd worden om duurzaamheidsgegevens te verschaffen. Op die manier heeft de CSRD-rapportage ook impact op de meeste andere bedrijven – en dus ook de kleinere kmo’s!
“Accountants kunnen een waardevolle oplossing bieden om de duurzaamheidsprestaties en -rapportering van kmo’s te verbeteren.“
Wat is het verschil tussen CSRD en ESG?
Zowel de ESG-rapportage als de CSRD-rapportage focussen op duurzaamheid en kennen heel wat overeenkomsten, maar als we specifieker inzoomen, onderscheidt een ESG-rapportage zich op vlak van doelstellingen en verplichtingen. Waar een CSRD-rapportage van bepaalde bedrijven vraagt om een uitgebreide rapportage over de duurzaamheidsimpact te integreren in hun managementverslagen, focust een ESG-rapportage zich meer op de bredere aanpak qua initiatieven op vlak van milieu (Environmental), maatschappij (Social) en bestuur (Governance).
Een ander groot verschil is dat de verplichte CSRD-rapportage wettelijk bepaald werd op Europees niveau, waardoor het een meer formele en gestandaardiseerde rapportering vereist. Het legt immers aan bedrijven een consistente en uniforme werkwijze op om hun duurzaamheidsinformatie kenbaar te maken, met als uiteindelijke doel: het informeren van investeerders en andere belanghebbenden.
De rol van accountant op vlak van CSRD
Accountants spelen een cruciale rol in de transitie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Doorgedreven expertise op vlak van analyse en rapportering waarborgt niet alleen de juistheid, integriteit en nauwkeurigheid van een duurzaamheidsrapportage, maar zorgt er ook voor dat de accountant zich meer kan profileren en opstellen als proactieve adviseur, klankbord en sparringpartner.
De verplichte CSRD-rapportage vormt voor veel ondernemingen – groot én klein – immers een pittige uitdaging. En dit biedt tal van kansen voor de moderne accountant. Door zich te verdiepen in ESG en CSRD, kan een accountant een actieve bijdrage leveren op vlak van duurzaam ondernemen, om op die manier écht meerwaarde te bieden tijdens de duurzaamheidstransitie van een bedrijf.
“Duurzaam boekhouden of ondernemen is niet langer alleen maar een verplichting. Het biedt tal van kansen en groeimogelijkheden.“
Tools om duurzaamheid meetbaar maken
Het opstellen van een duurzaamheidsrapportage op basis van de CSRD-wetgeving vergt een zorgvuldige aanpak, waarbij het belangrijk is om voldoende data te verzamelen en met elkaar te vergelijken. Om die reden heeft Yuki Duurzaamheidsmonitor ontwikkeld, die real-time inzicht biedt in de CO2-voetafdruk van een bedrijf. Deze innovatieve feature brengt de afzonderlijke CO2-bronnen in kaart op basis van financiële gegevens uit verschillende grootboekrekeningen.
De Duurzaamheidsmonitor van Yuki vormt zo een handige en leerrijke bron van informatie om maandelijkse, vergelijkende analyses uit te voeren. Ook biedt het jou een concrete tool om met de CO2-uitstoot, die berekend wordt op basis van actuele en historische gegevens, van je kantoor of organisatie aan de slag te gaan. Je merkt het meteen: duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En Yuki is er om jou daarin te ondersteunen.
Plan hier een demo in en ontdek de duurzaamheidsmonitor van Yuki.