10 fouten die je maakt met ChatGPT en hoe je ze kan vermijden

ChatGPT is snel een belangrijk onderdeel geworden van ons leven. Maar telkens wanneer iemand me vertelt dat ze ChatGPT hebben geprobeerd en de aantrekkingskracht niet begrijpen, vraag ik meestal wat ze hebben geprobeerd. Onvermijdelijk onthult hun antwoord waarom ze niet de gewenste resultaten krijgen.

Aangezien deze chatbot een relatief nieuwe AI-technologie is met nieuwe technieken om te leren, zijn er veel voorkomende fouten die mensen ermee maken. Als je moeite hebt om het voor je te laten werken, maak je misschien ook een aantal van die fouten. Verontschuldig me alvast voor mijn negatieve invalshoek. Ik spreek niet graag over fouten.

Fout #1: Je probeert feitelijke informatie te krijgen

De meest voorkomende fout die ik zie bij mensen die nieuw zijn met ChatGPT, is dat ze het vragen om feitelijke informatie te genereren. Iemand vertelde me bijvoorbeeld dat ze ChatGPT gebruikten voor boekaanbevelingen. Ze zouden echter niet verrast moeten zijn door het falen van ChatGPT bij deze taak. Hoewel kunstmatige intelligentie interessante ideeën kan leveren, moet ChatGPT niet jouw bron zijn voor feitelijke informatie. Het is een AI-gebaseerd taalmodel, geen encyclopedie. De kennis is beperkt tot de trainingsdata, die mogelijk verouderd of onjuist zijn. Bovendien kan het soms hallucinaties vertonen waarbij het volledig fictieve informatie verzint en deze met grote overtuiging presenteert, zoals het verzinnen van titels en auteurs van boeken.

Gebruik ChatGPT in plaats daarvan voor brainstorming en inspiratie, en vertrouw op traditionele onderzoeksmethoden voor feitelijke informatie. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar de meest recente bestsellers of kritisch geprezen boeken in een bepaald genre, is het beter om te zoeken naar betrouwbare bronnen zoals boekrecensies, prijslijsten of aanbevelingen van vertrouwde experts.

Gebruik ChatGPT voor ideeën, inspiratie en het remixen van bestaande informatie. Voor feiten moet je nog steeds op de ouderwetse manier onderzoek doen.

Fout #2: Je geeft te snel op

Ik heb mensen al gefrustreerd zien raken met ChatGPT na slechts één of twee pogingen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het formuleren van een goede prompt een kunst is die oefening vereist.

Als je niet de gewenste resultaten krijgt, ga er dan niet vanuit dat jouw taak niet kan worden uitgevoerd. Probeer in plaats daarvan je prompt anders te formuleren, de taal te vereenvoudigen of meer context toe te voegen om ChatGPT te helpen bij het genereren van de gewenste inhoud. Je zult verrast zijn hoeveel een kleine aanpassing aan je prompt de kwaliteit van de gegenereerde inhoud kan veranderen.

Als je geen idee hebt, kun je vaak goede voorbeelden vinden van ChatGPT-prompts die anderen hebben gebruikt en die aanpassen aan jouw behoeften. Of vraag ChatGPT zelf om hulp! Het blijkt dat het redelijk goed werk doet als coach als je erom vraagt.

Herschrijf je prompt. Je kunt proberen de taal te vereenvoudigen of meer context toe te voegen.

Fout #3: Je gebruikt de generieke toon

ChatGPT klinkt vaak als ChatGPT. De standaardtoon past mogelijk niet bij wat je zoekt, vooral als je een meer onderscheidende of gepersonaliseerde stijl wilt. Maar het goede nieuws is dat je ChatGPT kan sturen om verschillende tonen en stijlen aan te nemen op basis van jouw input.

In plaats van genoegen te nemen met de standaardtoon, probeer je de toon te specificeren of een personage te beschrijven dat je wilt dat ChatGPT nabootst. Voor de toon kun je bijvoeglijke naamwoorden gebruiken zoals “speels”, “formeel” of “informeel”, of beter nog, geef het enkele voorbeelden om van te werken. Je kunt ChatGPT ook vragen om te schrijven als iemand anders, ofwel een personage dat je beschrijft of de naam van iemand die ChatGPT zou kennen uit zijn trainingsdata.

Je zult de resultaten nog steeds moeten bewerken, maar door vooraf tijd te investeren, kun je de benodigde bewerkingstijd verminderen om jouw kenmerkende toon aan de output toe te voegen. Je kunt ChatGPT vragen om de reactie in elke gewenste toon opnieuw te genereren.

Beschrijf de gewenste toon, ofwel door bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken of door een personage te specificeren dat ChatGPT moet nabootsen.

Fout #4: Je hebt je standpunt niet ontwikkeld

Een veelvoorkomende klacht is dat de output van ChatGPT nogal saai is. Om het meer inzichtelijk te maken, moet je ChatGPT specifieke instructies geven over wat je wilt dat het schrijft. Met andere woorden: het heeft een standpunt nodig.

Mijn workflow ziet er als volgt uit: ik begin met het ontwikkelen van mijn eigen overzicht (zonder AI) voor de inhoud die ik wil maken. Vervolgens brainstorm ik een tijdje met ChatGPT over dingen die ik zou kunnen toevoegen. Ik evalueer de ideeën en beslis of ze boeiend genoeg zijn om op te nemen in het overzicht. Ik heb ontdekt dat deze methode veel beter werkt dan proberen ChatGPT eerst een overzicht te laten schrijven en dat vervolgens aan te passen om de dingen op te nemen die ik wil.

Gebruik eerst je menselijke brein in plaats van een mechanisch brein. Dat wil zeggen, je moet beslissen over de belangrijkste punten die je wilt maken. Pas daarna kun je gaan brainstormen met ChatGPT om je punten te overdenken en suggesties te krijgen voor dingen die je misschien niet hebt overwogen.

Fout #5: Je hebt niet genoeg context gegeven

Het is verleidelijk om snel een korte prompt te typen en te zien wat eruit komt, maar over het algemeen geldt: hoe meer informatie je aan ChatGPT kunt geven, des te beter. De tijd die je aan de voorkant besteedt om te bedenken wat je echt vraagt, zal renderen met een betere reactie.

Bij het formuleren van je prompt moet je streven naar het geven van zoveel mogelijk informatie over de context. Dit kan achtergrondinformatie, specifieke voorbeelden of stilistische voorkeuren omvatten. Op die manier voorzie je ChatGPT van de nodige tools om zijn reactie op jouw specifieke behoeften af te stemmen. Uiteindelijk is een goed geformuleerde prompt de basis voor een succesvolle interactie met ChatGPT, en het maken ervan kost vaak wat tijd om het goed te doen.

Bied zoveel relevante informatie aan als mogelijk bij het formuleren van je prompt om ChatGPT te helpen jouw vereisten te begrijpen.

Fout #6: Je mixt onderwerpen of taken door elkaar

Ik kom vaak naar ChatGPT met een handvol taken die ik gedaan wil krijgen, zoals het opstellen van een e-mail of het genereren van ideeën. Hoewel het verleidelijk is om al die taken in één chatvenster te plaatsen, kan het hebben van meerdere taken in dezelfde thread de kwaliteit van de gegenereerde resultaten verslechteren.

ChatGPT onthoudt de context van je vorige prompts, dus het is beter om de sessies zoveel mogelijk per onderwerp te scheiden om de focus te behouden. Als extra voordeel maakt dit het gemakkelijker om de gegenereerde inhoud georganiseerd te houden, omdat deze al is verdeeld in verschillende threads.

Splits je sessies op per onderwerp of taak om meer gefocuste en nauwkeurige antwoorden te krijgen.

Fout #7: Je sessie duurt te lang

Toen ik voor het eerst ChatGPT begon te gebruiken, merkte ik dat ik vast kwam te zitten in lange sessies, deels omdat ik nieuw was met chatgebaseerde prompts en ik niet de output kreeg die ik wilde. Mijn beginnersprompting veroorzaakte meer problemen dan ik me realiseerde. Uiteindelijk vergat ChatGPT de eerdere informatie die ik had verstrekt en moest ik het opnieuw in de prompt invoegen, met als gevolg slechtere resultaten.

In plaats daarvan was het beter geweest als ik het gesprek had herstart toen het onduidelijk werd. Het is beter om je te richten op één aspect van je project tegelijk en een nieuwe sessie te starten wanneer de dingen langdradig worden of wanneer je experimenteert met een nieuwe promptstijl. Op die manier zorgt ChatGPT ervoor dat het de nodige context behoudt en nauwkeurige resultaten levert.

Breek je sessie op in kleinere onderdelen en gebruik aparte chatvensters voor elk deel van je project. Herstart in een nieuw venster als je prompts je slechte resultaten opleveren of als je je prompt te vaak moet herhalen.

Fout #8: Je neemt de eerste output

Ik ben vaak verbaasd hoe snel sommige mensen opgeven met ChatGPT. Ze proberen misschien één of twee dingen en geven dan op, omdat ze geloven dat de AI gewoon niet kan bieden wat ze zoeken. Meestal zul je echter wat moeite moeten doen, bijvoorbeeld door de resultaten aan te passen met een gerichte vervolgprompt, wijzigingen en bewerkingen aan te suggereren voor de output, of ChatGPT te vragen om zijn eerste reactie te verfijnen op basis van aanvullende parameters.

In plaats van genoegen te nemen met de eerste output, probeer je de respons opnieuw te genereren of vraag je ChatGPT om de vorige output aan te passen om systematisch de resultaten te verbeteren.

Onthou dat de output van ChatGPT een willekeurig element heeft, dus als je denkt dat de prompt goed is, kun je ChatGPT eenvoudig vragen om een andere reactie te genereren. Dit geeft de AI een nieuwe kans om met iets te komen dat dichter bij is wat je zoekt.

Regenereer de respons of vraag om aanpassingen aan de output om de resultaten te verbeteren.

Fout #9: Je bent te beleefd

In een aantal pogingen, zeg maar conversaties, bleek dat ik te beleefd was. Ik dacht, compleet fout, dat er een mens in ChatGPT zou zitten en dacht met wat vriendelijkheid beter te scoren. Ik gaf suggesties over waar het probleem zou kunnen liggen in plaats van rechtstreeks te vertellen wat te doen. Een collega zou begrijpen wat mijn beleefde bewoording eigenlijk betekende (de regel die ik heb geïdentificeerd is het probleem!), maar de nuance ontging ChatGPT.

Probeer in plaats daarvan duidelijk en direct te zijn over wat je wilt dat ChatGPT doet. Onthoud dat de AI een tool is, geen persoon, en dat deze geen gevoelens heeft die gekwetst kunnen worden door directe taal.

Wees duidelijk en direct over wat je wilt dat ChatGPT doet, zonder je zorgen te maken over beleefdheid.

Fout #10: Je controleert de antwoorden niet

Het is verleidelijk om tijd te besparen door gewoon te kopiëren en plakken wat ChatGPT voor je genereert, maar het is ook een supersnelle manier om grote fouten te maken. Onthou dat ChatGPT een ongelooflijk krachtige tool is, maar niet onfeilbaar. Het kan soms verouderde, onjuiste, irrelevante of zelfs onzinnige informatie verstrekken.

Voordat je de gegenereerde inhoud gebruikt, neem even de tijd om de antwoorden of suggesties van ChatGPT te bekijken en te verifiëren. Controleer de informatie met betrouwbare bronnen en gebruik je eigen beoordelingsvermogen om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat de inhoud accuraat en relevant is. Het is een extra stap, maar het stelt je in staat om de output van ChatGPT met vertrouwen te gebruiken, wetende dat deze aan jouw verwachtingen voldoet en vrij is van elke fout. Veel waakzaamheid is erg belangrijk om het meeste uit je AI-assistent te halen.

Controleer altijd de gegenereerde inhoud op nauwkeurigheid en relevantie voordat je deze gebruikt in je werk.

Conclusie

Het beheersen van ChatGPT vereist geduld, doorzettingsvermogen en experimenteren met je prompts. Het is een krachtige tool, maar niet perfect, en het is aan jou om de output te verfijnen.

Onthou gewoon dat je voldoende context moet geven, direct moet zijn, sessies moet scheiden op basis van onderwerp en de resultaten moet controleren. Door dit te doen, verbeter je aanzienlijk de kwaliteit van de reacties van ChatGPT en uiteindelijk je eigen werk.

Mis niets

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Mis niets! Schrijf je nu in voor de wekelijkse update over accountancy.

Ik accepteer de algemene voorwaarden en privacy regels.

Volg ons op LinkedIn

— MAGAZINE

Gratis vakmagazine, voor de Belgische accountant

Lees ook...

Duurzaamheid M&A Nieuws Software
Recordomzet, sterke klantengroei en geografische expansie voor Visma in 2023

Visma heeft in 2023 een recordomzet van 2,4 miljard euro gerealiseerd, een groei van 16 procent ten opzichte van 2022. D...

M&A Nieuws
Vandelanotte versterkt digitale expertise dankzij overname Ballistix.digital

Vandelanotte kondigt de overname van Ballistix.digital aan. Het digital agency is gespecialiseerd in het bouwen en verbi...

Nieuws Interviews
Wie op deze motivatieprincipes inzet, heeft gelukkigere medewerkers én behoudt ze

Hoe je als leidinggevende je medewerkers motiveert? Door in te spelen op hun ABC-behoeftes, zegt Kevin Taelman. “Wanneer...

Nieuws Software
Slimme factuurverwerker Zenvoices lanceert AI-gestuurde regelherkenning

AI en innovatie zitten in het DNA van Zenvoices. De Bennekomse softwaremaker heeft een expertise als het op het AI gestu...

Nieuws Accountant Interviews Software
“Ik raad iedereen aan om te kijken naar efficiëntiewinsten door samenwerking en digitalisering”

Mike Collier zet met Fiskcouncil+ al jaren in op sterk digitaal onderbouwde dienstverlening. In België hebben we volgens...

Nieuws
Europa keurt baanbrekende AI-wetgeving goed

Het Europees Parlement heeft recent de meest uitgebreide wetgeving op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) were...

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.