Steeds meer bedrijfssoftware wordt voorzien van artificial intelligence. AI maakt het mogelijk om complexe taken te automatiseren, beslissingen te nemen op basis van data en voorspellingen te doen over toekomstige trends en patronen. Zo kun je meer doen in minder tijd, beter anticiperen op veranderingen in de markt en nieuwe kansen benutten. Håkon Ruud is business development manager AI binnen Visma Group en begeleidt Visma-bedrijven die AI in hun software willen integreren. Hij licht de AI initiatieven toe.

Kritische geluiden

Volgens adviesbureau McKinsey is 61% van alle financiële functies te automatiseren door gebruik te maken van AI. “Ik sprak afgelopen herfst op een accountantsevenement van Visma in Nederland”, vertelt Håkon. “Daar hoorde ik zeker kritische geluiden. Sommige accountants waren bang dat hun relevantie verdwijnt, maar AI helpt de accountants juist doordat de technologie grote hoeveelheden data in seconden kan onderzoeken. Daardoor komt de accountant veel sneller tot een oplossing. Ook kunnen accountantskantoren hun dienstverlening uitbreiden met werkzaamheden die voorheen niet mogelijk of te intensief waren om er een mooie marge mee te behalen. Door gebruik te maken van predictive analytics kan software bijvoorbeeld de toekomstige vraag naar producten of diensten voorspellen. Zo kunnen accountants bedrijven helpen om beter te anticiperen op toekomstige veranderingen.”

Er is een toenemende interesse in AI van Visma-bedrijven die financiële software ontwikkelen Ook bedrijven die roostersoftware ontwikkelen voor scholen of zorgorganisaties zien de voordelen van AI. De technologie houdt bij het samenstellen van roosters en planningen rekening met allerlei factoren zoals vraag, beschikbaarheid, contractvorm en locatie.

Lees verder op de site van Visma