Julie De Kezel, Accountantskantoor De Kezel, Van den Broucke

In de reeks ‘Jong & vennoot’ laten we de jonge wolven van de accountancy aan het woord. Wie zijn ze, hoe zijn ze gestart en is dat nu een voordeel of toch misschien een nadeel, vennoot worden op jonge leeftijd?
Julie samen met haar verloofde en medevennoot Thomas.

Julie (29) is een van de vier vennoten van Accountantskantoor De Kezel, Van den Broucke uit Destelbergen. Een echte familieonderneming, haar medevennoten zijn vader Alain De Kezel, moeder Marian Van den Broucke en vriend Thomas Bossier.

Zo verrassend was de keuze voor de accountancy dus niet, Julie?

“Inderdaad.” (lacht) “Als kind zag ik de klanten thuis over de vloer komen, het kantoor was in mijn ouderlijk huis, door mijn ouders opgericht kort na mijn geboorte. Het is nooit in me opgekomen iets anders te gaan doen dan economie-wiskunde. En aan de unief eerst TEW, daarna nog masters corporate finance en accountancy-fiscaliteit.”

Na je studies kwam je wel niet meteen in de familiezaak terecht.

“Ik heb eerst bij Deloitte gewerkt en bij de Gentse start-up Showpad. Proeven van hoe het er elders aan toegaat. Vijf jaar geleden, op m’n 25ste, ben ik bij het kantoor van m’n ouders begonnen en twee jaar geleden werd ik vennoot. Intussen had ik nog een postgraduaat fiscale wetenschappen achter de rug. We zijn een klein kantoor: vier vennoten en drie dossierbeheerders. Onze klanten komen uit alle sectoren. Vooral KMO’s maar ook enkele grote ondernemingen. M’n ouders zijn intussen aan het uitbollen, Thomas en ik nemen stapsgewijs over.”

M’n ouders zijn aan het uitbollen, wij nemen stapsgewijs over

Wat zijn jouw taken?

“Ik doe de eerste bespreking en stel ons digitaal platform voor, waarna de klant een dossierbeheerder krijgt. Ik heb ook eigen dossiers die ik van a tot z opvolg. Als er speciallekes binnenkomen – een waardering van een onderneming of een vruchtgebruikconstructie – zijn die voor Thomas of voor mij. M’n ouders staan ons wel bij maar dragen steeds meer over.”

Julie in ’t kort


Levensmotto?
Geniet van elke dag.
Beste investering ooit?
Ons nieuwe huis.
Lievelingsplek in België?
Gent-centrum.
Favoriete stad in het buitenland?
Lissabon.
Lievelingslied?
Kiwi van Harry Styles.
Mooiste boek?
Nooit meer (It Ends With Us) van Colleen Hoover.
Je zou niet meer kunnen zonder?
Mijn verloofde. Too cheesy?
Mocht je geen accountant zijn geworden, dan had je wellicht gekozen voor?
Eventmanager of iets in marketing/digital design.
Waar haal jij energie uit?
Spontane avondjes met vrienden.
Wat is je geheime tip om te ontspannen?
Wandelen, fietsen en lopen in de natuur, liefst met de zon op mijn gezicht!

Is het een voordeel dat je al op je 27ste vennoot werd?

“Ja, toch wel. Toen ik begon kreeg ik uiteraard niet direct 60 dossiers in handen, dat groeit geleidelijk. Maar in m’n eerste maanden heb ik wel de digitalisatie op mij genomen. Die stond bij ons nog in de kinderschoenen. Ik heb alle klanten gevraagd of ze naar het digitaal platform wilden overstappen. Zo leerde ik hen kennen en werd het hele kantoor digitaal overgezet. Ondernemers willen hun cijfers in real-time opvolgen. Vroeger moesten ze een paar maanden wachten op hun resultaten, dat krijg je niet meer verkocht.”

“Elke accountant is bezig met digitalisatie. Zeker omdat het zo moeilijk is om volk te vinden, er is een echte war for talent bezig.”

Vroeger moesten ondernemers maanden wachten op hun resultaten, dat krijg je niet meer verkocht.

Welke wapens zetten jullie in?

“We doen wel eens een beroep op selectiekantoren, al blijken die niet altijd even betrouwbaar. Dus gaan we ook zelf op zoek, onder meer via de social media. Als klein familiebedrijf zijn we heel flexibel. Onze medewerkers kiezen zelf of ze in loondienst of zelfstandig voor ons werken. Ook de uren zijn bespreekbaar. Zolang het werk maar wordt gedaan.”

En algemeen: hoe kunnen we jongeren warm maken voor de stiel?

“Het is een klantgerichte job, daar staan velen niet bij stil. Men denkt aan een grijze bureaubaan – wat niet klopt. Als accountant ben je vooral adviseur. Door alle nieuwe tools moeten we ons minder bezighouden met facturen in te boeken en cijfers over te typen – het beeld dat velen nog hebben van onze job. Wat we vandaag doen is de ondernemer begeleiden, de cijfers met ‘m bespreken en zoeken naar optimalisaties. Ook leuk: je ziet klanten uit allerlei sectoren. Dat maakt het interessant.”

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

“Vennoot worden kan ik al afvinken. Ik hoop dat we in de toekomst een of twee extra medewerkers zullen vinden, zodat ons kantoor wat kan uitbreiden. Maar we zoeken al zo lang: makkelijk is het niet.”

Deadlines: hoe ga jij ermee om?

“Dankzij de digitalisatie kennen we amper nog deadlinestress. We maken weinig overuren, ook niet in de deadlineperiode. Onze klanten laden hun facturen op wanneer ze die krijgen. We zien dus op elk moment welke facturen in een dossier zitten, en boeken die in. Als de btw-periode begint, is het grootste deel al ingeboekt en kunnen we direct starten met de aangifte. Hetzelfde met afsluitingen. Zoveel efficiënter. Ik lees wel dat er altijd uitstel wordt gevraagd, vooral voor de aangiftes van de personenbelasting, Maar wij hebben er vrij weinig last van.”

Wat wens je voor de toekomst?

“Dat digitaal factureren snel verplicht wordt. Écht digitaal factureren, via Peppol naar een btw-nummer. Geen pdf die naar een klant wordt gemaild. Hopelijk komt er ook één uniform aangifteplatform. Nu hebben we Intervat voor de btw-aangiftes, Biztax voor de vennootschapsbelasting, Tax-on-web voor de personenbelasting …“

“Hetzelfde met klantenvolmachten. Nu geven klanten op MyMinfin een persoonlijke volmacht, vervolgens in naam van de vennootschap voor het UBO-register en Biztax, dan nog eens om de bankrekeningen te koppelen via CodaBox. En wij moeten de klant telkens vragen: wil je ook daar nog eens inloggen met je e-ID. Dat kan efficiënter, toch?”


Ben of ken je een jonge vennoot in een accountancykantoor? Laat het weten via elodie@accountancyvandaag.be

Waar ben je naar op zoek?

Vind snel en eenvoudig het laatste nieuws, informatieve blogs, interessante pagina’s en boeiende evenementen.