Nu een succesvol 2024 officieel achter de rug is, is het uitkijken naar de verschillende thema’s die het komende jaar de financiële markten zullen bepalen. Zal de inflatie blijven dalen? Blijft het winstmomentum aanhouden? En de elephant in the room: wat is de impact van kersvers Amerikaans president Donald Trump op de wereldeconomie? De huidige veerkracht van de Amerikaanse en wereldeconomie maakt ons alvast lichtjes hoopvol op vlak van aandelen en obligaties.
Trump als Disruptor-in-chief
De eerste weken van Trumps tweede termijn als Amerikaans president zijn moeilijk saai te noemen. Nieuwe importtarieven invoeren, Groenland kopen en zowel Canada en Mexico als nieuwe Amerikaanse staten integreren: het zijn maar enkele van zijn voorstellen sinds de inauguratie.
Ik verwacht een ‘gematigde Trump’.
Onzekerheid troef, maar ik verwacht een ‘gematigde Trump’. De importtarieven voor Europa zullen gericht zijn op specifieke producten en sectoren, en over het algemeen niet zo hoog en uitgebreid zijn als voordien verklaard. Houd wel rekening met frontloading voorafgaand aan de tarieven. Vanaf het voorjaar zal finaal het effect van de tarieven echt voelbaar worden en zal het de Europese en Chinese groei vertragen.
Amerikaanse aandelen blijven sterk
In combinatie met een groeiende wereldeconomie, waarin de VS een leidende positie bekleedt, zullen centrale banken dit jaar de rente verlagen. Bovendien kunnen de Amerikaanse importtarieven leiden tot een grote economische divergentie tussen de regio’s, waarbij de VS een grote economische groei kennen, maar ook een grotere inflatie. Vandaar gaat onze voorkeur naar Amerikaanse boven Europese aandelen.
Vanwege de gemengde signalen die de Chinese economie uitstuurt, is het moeilijk om de opkomende markten te kunnen voorspellen. Wel zien we op sectorniveau kansen in informatietechnologie, financiële instellingen en gezondheidszorg, terwijl we de kat uit boom kijken naar basismaterialen en consumptiegoederen.
Overweeg Europese obligaties
Vanwege de dalende inflatie in de eurozone en de vertragende groei als gevolg van de importtarieven, kan de Europese Centrale Bank de beleidsrente blijven verlagen. Met een dalende rente in Europa, loont het dus om kwaliteitsobligaties, bij voorkeur bedrijfsobligaties, te overwegen. Risicovollere obligaties, denk daarbij aan high yield-obligaties en schuldpapier van opkomende markten, zijn vanwege hun hoge prijskaartje het risico niet waard.
Erik Joly
Hoofdeconoom ABN AMRO België
Onze columnisten zijn experts in de accountancy in brede zin. Ze schrijven in eigen naam. Deze opiniebijdragen hebben geen commercieel doel maar willen ons aan het denken zetten.